Cum traim in concubinaj cu stresul

19 martie 2008

In urma studiilor efectuate recent, specialistii in domeniu au ajuns la concluzia ca stresul afecteaza toate sistemele organismului, inclusiv creierul. Ca atare, omul modern, aflat in permanenta sub influenta stresului, va trebui sa gaseasca solutiile adecvate propriului organism si stil de viata, pentru a fi cat mai putin afectat de stres. Asa ca, respira adanc si gaseste acele modalitati de care ai nevoie pentru a face fata stresului chiar acum!

 

Cu toate ca modernizarea a acaparat majoritatea domeniilor de activitate, timpul alocat lucrului a crescut, lasand omului cat mai putin timp liber. Din acest motiv ne-am obisnuit sa vedem oameni de afaceri imbracati in costume de baie, plimbandu-se pe plaje si discutand la telefonul mobil businessuri importante, cu toate ca ei sunt in concediu. Treptat, laptopul s-a strecurat in bagajul de vacanta, la fel si cateva dosare nerezolvate sau planuri si strategii de business pe care vrem sa le mai „analizam” un pic. Familia are un nou ritm, in care parintii isi iau seara, in graba, copiii de la gradinita sau, si mai bine, au gasit o bona care sa stea tot timpul cu „cel mic”. Conceptul de securitate la locul de munca s-a deteriorat si el. Chiar si terapiile trebuie sa fie ultra scurte, eventual doar o singura vizita in care sa rezolvi cat mai repede problema cu care te confrunti...

 

Stresul a devenit endemic astfel incat este o dovada de curaj sa il etalezi. Nu-i asa? Cautam in anunturile de recrutare angajati care sa faca fata situatiilor stresante si, mai ales, sa nu se planga daca el s-a instalat deja.

 

Stresul are efecte mult mai grave decat ne imaginam! El patrunde in centrul fiintei noastre si o deterioreaza treptat. Nu este doar ceva care ne atinge tangential si de care putem scapa. „Azi am fost stresat din cauza unor clienti nemultumiti si gata, maine totul o sa fie ok!”. Nu, este gresit sa gandim asa. Stresul reprezinta un proces care pune stapanire pe noi si ne altereaza corpul si mintea.

 

Sintetizarea stresului in organism este subversiva. Odata instalata reactia la stres, perceptia persoanei despre stres ramane neschimbata. Psihologul Michael Maney de la Universitatea McGill spune: „Ceea ce se intampla este ca sintetizarea stresului conduce la recircularea reactiei la stres a creierului. Putem recunoaste ca ceea ce experimentam este o situatie obisnuita de stres si totusi creierul sa transmita organismului sa reactioneze nepotrivit.”.

 

Stresul este insa vital pentru organism. Noi suntem dotati genetic cu un „termostat” care regleaza reactia noastra normala la stres. Sintetizarea stresului in organism atenueaza activitatea acestui „termostat”, sustine Dr. Seymore Levine de la Universitatea Delaware. Ca rezultat, corpul reactioneaza ca intr-o situatie pe viata si pe moarte eliberand o cantitate mare de substante chimice in organism.

 

Cand ar trebui totusi sa acordam mai multa atentie acestui stres care ne ataca din toate directiile? Cum putem sa evitam factorii stresanti si, mai ales, care sunt acestia? Cum am putea sa ne dam seama ca nivelul de stres la care am ajuns este unul alarmant? Ce ne sfatuiesc specialistii sa facem in astfel de situatii? De ce jobul poate fi considerat in unele situatii un factor de stres si cum putem identifica acele elemente care duc la producerea stresului? HR Romania isi propune sa abordeze in materialele viitoare tema stresului la locul de munca. Metodele de combatere a stresului, de reechilibrare, factorii stresanti si terapiile utilizate de psihologia moderna vor fi tratate in colaborare cu specialistii din domeniu.

SURSA- HR-Romania

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro