Cum te feresti de firmele-fantoma?

9 noiembrie 2006

Riscul de a ajunge sa inchei la un moment dat contracte cu firme-fantoma este inca mic, dar trebuie luat in considerare nu doar de jucatorii mici si fara experienta de pe piata, ci si de cei mai puternici. Dupa estimarile celor de la ANAF, numarul firmelor-fantoma a ajuns in acest an la mai bine de 1.200. De aceea mare atentie antreprenori, pe cine luati ca partener!

Cum o afacere este strict legata in activitatea ei de o serie de alte afaceri, mai mici sau mai mari, sansele de a da peste o firma ilegala creste de la un contract semnat la altul. De izolat nu te poti izola. Ai nevoie atat de furnizori pentru ca afacerea ta sa se mentina pe piata cat si de un partener de afaceri, daca afacerea este ceva mai mare. Asa ca trebuie sa inveti cum anume sa distingi intre jucatorii cu risc si cei eligibili. Publicatia online www.listafirme.ro vine in ajutorul afaceristilor si atrage atentia asupra criteriilor care ar trebuie sa alarmeze cu privire la eligibilitatea antreprenorilor:
- firme care nu sunt inregistrate pe acest site si nu pot fi regasite in sursele oficiale;
- firme care figureaza radiate, dizolvate din punct de vedere juridic sau cu intrerupere de activitate;
- firme care nu si-au depus bilantul in ultimii ani;
- firmele care prin nepreschimbarea certificatului de inmatriculare intra in dizolvare conform legii (aproximativ 200.000 !!) si care in prezent pot figura in functiune;
- firmele a caror asociati au experienta in ceea ce priveste falimentul;

Conform unor date facute publice de Agentia Nationala de Administrare Fiscala ANAF, in Romania ar exista in acest moment nu mai putin de 1.226 de firme-fantoma. Cu toate ca acest numar nu se compara cu cel al firmelor inregistrate cu acte in regula (mai bine de 650.000), oricum prezenta lor pe piata ar trebuie sa alarmeze fiecare afacerist. 

Mai sunt de asemenea si situatii in care o firma cu care colaborezi se regaseste in neregula la unul dintre cele sase criterii mentionate. Asta nu inseamna ca ea este o firme-fantoma, insa riscul de a face afaceri cu acesti jucatori este si el, considerabil, mai mare. De ceea nu ar strica sa acorzi o atentie mult celor cu care inchei parteneriate. De perspicacitatea ta la acest capitol poate depinde intreaga evolutie a afacerii tale, intrucat contractele cu pricina te pot trage spre faliment. Astfel, daca la un moment dat intampini probleme si ai bani de recuperat, sansele de ati diminua pierderea sunt extremde reduse. Ideea este ca neidentificarea companiilor la sediile declarate in acte ingreuneaza aplicarea sanctiunilor legale. Insa in acelasi timp duce si la imposibilitatea efectuarii inspectiei fiscale astfel incat sa se stie concret daca firma respecta sau nu reglementarile fiscale.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro