Cum si de ce folosesc angajatorii detectorul de minciuni?

24 august 2006

A trecut vremea cand poligraful se folosea doar la anchetarea suspectilor politiei. Mai nou, si firmele au inceput sa apeleze la serviciile poligrafului. Manate de banuieli sau din curiozitatea de a vedea daca angajatii le sunt fideli, din ce in ce mai multe companii isi trimit angajatii in vizita la detectorul de minciuni.

Cum pe piata cererea pentru acest tip de servicii a prins deja contur, oferta nu a intarziat nici ea sa apara. Astfel pe piata din Romania au inceput sa apara diverse firme specializate in efectuarea testelor cu poligraful. De regula, clientii fideli ai firmelor de profil sunt companiile din sectorul financiar-bancar, cele din constructii sau cele de paza si protectie. Acestea isi testeaza periodic angajatii, iar unele si-au facut si abonament. Angajatii sunt anchetati individual, cate 20-30 pe luna. Constienti de prezenta acestor teste in activitatea lor, riscul de a recurge la ilegalitati se diminueaza. Aceasta masura este preventiva si "da bine" in ochii clientilor potentiali, incurajati de corectitudinea angajatilor.

Multe companii nu ajung la detectorul de minciuni decat atunci cand un angajat este banuit de furt. Altele insa vor sa afle cum anume si in ce proportie isi duc la indeplinire sarcinile angajatii lor, daca angajatii muncesc din placere si ce parere au despre compania respectiva.

Cum se realizeaza testul adevarului?

Psihologul ce va realiza testul nu are de facut decat sa culeaga informatii despre subientul ce urmeaza a fi chestionat, urmand ca apoi sa intocmeasca un set de 10-12 intrebari scurte si clare. Unele intrebari sunt relevante, altele de control, iar restul sunt de relaxare. Din partea subiectului se cere ca el sa fie odihnit, sa nu fi consumat inainte de test alcool sau cafea si sa nu fie bolnav.

Tehnica poligraf este o metoda stiintifica de investigare a sinceritatii persoanelor si se poate utiliza in oricare caz in care se banuieste existenta comportamentului simulat. Tehnica nu impiedica utilizarea metodelor clasice de investigatie ale muncii de cercetare penala sau civila si nu se substituie acestora.

Tehnica poligraf nu este influentata de factorul timp si ca atare are un grad mare de stabilitate. Asociatia Romana Poligraf prevede ca metoda de analiza a subiectului diferite tipuri de teste din care expertul poligraf va alege doar unul pentru subiectul sau. Testele ce stau la baza tehnicii poligraf sunt: testul problematicii de baza, testul de stimulare specifica, testul cu intrebari amestecate, testul afirmativ “da”, testul “varf de tensiune”, testul “complex de culpabilitate” si testul raspunsului mut.

Cat ne costa o vizita la poligraf?

Indiferent de motivele pentru care o firma apeleaza la poligraf, tarifele nu incurajeaza la vizite prea dese. Preturile practicate de firmele de specialitate variaza intre 80 de euro si ajung si pana la 250 de euro pentru un test. Mai rentabila este varianta abonamentului ce permite o flexibilitate mai mare atunci cand vine vorbe de stabilirea costurilor.

Unde se face testul adevarului?

Singurul laborator de testari poligraf din tara certificat de Asociatia Romana Poligraf este Poligraf Center din Bucuresti. La Poligraf Center exista patru tipuri distincte de testari. Prima varianta este testul in momentul angajarii unei persoane, pentru a se determina corectitudinea la locul anterior de munca. Un alt tip de test este cel al testarii loialitatii angajatilor la locul curent de munca. Pentru cazurile punctuale de furt sau de scurgere de informatii se realizeaza un al treilea tip de test, iar in final varianta testului legat de promovarea in cadrul companiei, pentru a se verifica inca o data loialitatea aspirantului fata de companie.

Asa cum reiese si din prezentarea de pe site-ul oficial, Centrul de Evaluare si Certificare din cadrul S.C. Poligraf Center S.R.L detine personal calificat in ocupatia de specialist poligraf si este certificat de catre Consiliul pentru Standarde Ocupationale si Atestare (COSA) ca evaluatori de competente. Laboratorul detine resurse materiale si conditii de muncă adecvate evaluării competentelor specifice standardului ocupational, un sistem agreat de COSA pentru inegistrarea datelor rezultate din procesul de evaluare si un sistem intern de asigurare a calitătii procesului de evaluare.  

Un alt exemplu este cel al laboratorului Top Poligraf care se lauda cu o experienta vasta in domeniu si cu peste 1.000 de testari realizate pana in prezent. Testarile de la Top Poligraf, au ca scop verificarea veridicitatii afirmatiilor subiectilor, a sinceritatii sau nesinceritatii in legatura cu anumite afirmatii sau actiuni, identificarea elementelor care demonstreaza sinceritatea sau nesinceritatea unei persoane la incheierea unei tranzactii, a persoanelor ce cauta sa obtina avantaje materiale prin declaratii mincinoase, a angajatilor care in exercitarea activitatii lor si-au insusit bunuri sau valori de la locul de munca, revenirea sustragerilor din societati comerciale prin examinari periodice ale angajatilor sau in legatura cu identificarea din randul potentialilor candidati a celor potriviti pentru a fi numiti in functii de raspundere sau conducere.

Cum poti sa ai propriul laborator de expertiza

Asociatia Romana Poligraf prevede ca fiecare laborator de expertiza poligraf sa fie condus de un expert poligraf-manager ce coordoneaza, organizeaza si conduce activitatea de expertiza a laboratorului. Totodata, in cadrul acestor laboratoare trebuie sa mai functioneze urmatoarele categorii de personal: experti poligraf, tehnician de intretinere a aparaturii poligraf si de tehnica de calcul si un secretar laborator expertiza poligraf.

Conform prevederilor regulamentului impus de Asociatia Romana Poligraf, salarizarea personalului se asigura din veniturile realizate pe baza onorariilor de experti poligraf, din consultanta sau asistenta acordate persoanelor fizice sau juridice, din  scolarizare si cercetare stiintifica realizate la nivelul laboratorului, precum si din activitatile comerciale generale legate de activitatea poligraf.   

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro