Cum se impart banii de la UE?

23 iunie 2006

Din suma totala pe care tara noastra o va obtine din bugetul Uniunii Europene, mai mult de jumatate se va indrepta spre educatie, sanatate si infrastructura de transport. Ce mai ramane va ajunge la intreprinderile mici si mijlocii. Din acest top de distribuire a fondurilor Uniunii, ultima pozitie apartine mediului. -

In tot acest demers de a contracta suport financiar din afara, Romania se loveste de o probleme destul de familiara: calitatea proiectelor. Lipsa acesteia ne impiedica sa obtinem bani, care de altfel ne sunt rezervati.

Pentru proiectele mici de pana in 200.000 de euro probleme nu prea exista. Cerintele sunt mai flexibile si nici proiectele nu sunt de anvergura mare. Dar atunci cand vine vorba de proiecte ce depasesc 50-100 milioane de euro lucrurile se complica. La fel si cerintele. Si din aceste motive nu sunt multi cei ce reusesc sa treaca peste exigentele impuse.

Astfel Romania nu se transforma in buretele ideal absorbtiei de fonduri europene. Si aceasta impermeabilitate mareste perioada de convalescenta a segmentelor de economie ce au nevoie de interventii, mai mici sau mai mari. In cazul in care Romania nu se pune la punct cu aceasta problema ea va ajunge contribuitor net la bugetul UE. Si nu este vorba de o distincite, ci de sume de bani prin care von contribui la bugetul Uniunii. Singura solutie ce ne ramane este sa cheltuim peste 800 de miliona e de euro pe an, pentru a putea avea un nivel de absorbtie mai mare de 25%.

Finantarile din afara nu sunt legate doar de calitatea proiectelor. Pentru ca in ciuda unui viitor nivel satisfacator al cererilor de investitii straine, sumele ce vor intra in tara de la UE vor fi influente si de evolutia Produsului Intern Brut. Aceasta fluctuatie proportionala are ca scop mentinerea finantarilor la 4% din PIB.

Timp de sase ani dupa 2007, in tara vor intra peste 30 de miliarde de euro, din care 60% se vor aloca instrumentelor structurale, iar restul vor fi investiti in agricultura si pescuit. Pusi in fata acestor sume impresionante de bani, una din obligatiile noastra rezida in dovada ca meritam acesti bani si ca putem sa-i gestionam.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro