Cum să-ți găsești un laptop ieftin, dar suficient de performant. Câteva sfaturi

Categorie: IT & C

În ultimul deceniu, tehnologia a devenit mult mai accesibilă pentru mai multă lume. Dacă în anii 2000, un laptop părea să coste o avere, mai ales raportat la puterea de cumpărare a românilor, acum lucrurile s-au schimbat semnificativ în bine. Laptopurile, ca și telefoanele mobile, au devenit tot mai performante, dar în același timp tot mai accesibile. De aceea, alăturarea „laptopuri ieftine” în 2019 nu mai reprezintă o contradicție în termeni.

 

În funcție de bugetul de care dispui și de performanțele pe care le cauți, găsești laptopuri ieftine noi cu prețuri pornind de la câteva sute de lei. Evident, sunt suficiente modele de laptopuri care ajung și la zeci de mii de lei, dar nu despre ele vom discuta aici.

 

Așadar, ai nevoi de un laptop și cauți laptopuri ieftine. Ce anume trebuie să cauți, totuși, la un laptop, pentru a fi sigur că obții maximul de performanță într-un preț mic? În articolul de față vei afla câteva secrete care te vor ajuta să îți găsești laptopul perfect.

 

Atunci când cauți laptopuri ieftine, bineînțeles că nu ne gândim la laptopuri de gaming sau laptopuri ultra-profesionale. Nu! Vorbim de laptopuri pentru editare, browsing, consum multimedia etc. Adică despre lucrurile pe care le fac cei mai mulți oameni pe laptopurile lor.

 

Dimensiunea ecranului afectează prețul final al laptopului. Dacă vrei laptopuri ieftine, recomandabil este să îți alegi un model cu diagonala sub 15”, întrucât cele peste această valoare ar putea depăși bugetul alocat unui laptop ieftin.

 

Deși în ziua de azi capacitatea de stocare a hard disk-ului nu mai este un argument atât de important (la urma urmei, cine mai ține sute de GB de muzică sau filme pe calculator, când există platforme de streaming filme și muzică, precum Netflix, HBO Go, Spotify etc?), aceasta afectează în continuare prețul unui laptop. Ca să fii sigur că vei avea parte de laptopuri ieftine, dar performante, ține cont de capacitatea de stocare și încearcă să te orientezi spre modelele sub 256 GB de spațiu pe hard disk. Îți va fi mai mult decât suficient.

 

La categoria laptopuri ieftine sunt cele cu HDD, atunci când vine vorba de tip de stocare. Deși tot mai multe laptopuri au făcut pasul spre SSD, acestea sunt ceva mai scumpe, așa că pentru a păstra prețul cât mai scăzut, alege un model cu HDD. Dacă nu vei face editare video sau foto și nu-l vei folosi pentru jocuri foarte performante, un HDD își va face treaba mai mult decât mulțumitor.

 

În fine, altă metodă de „vânare” laptopuri ieftine este să fii pe fază în perioada campaniilor de reducere ale retailerilor online, precum eMAG, Cel sau PC Garage. Din timp în timp aceștia vor reduce mai multe modele ceva mai vechi, pentru a face loc în stoc modelelor nou apărute. Aceasta este ocazia pe care o cauți, întrucât vei putea beneficia de reduceri chiar și de până la 40-50% la laptopuri ieftine.

Așadar, iată, se pot găsi metode pentru achiziționarea de laptopuri ieftine, fără a fi nevoie să apelezi la produse second-hand sau din surse dubioase.


Alte articole