Pentru majoritatea dintre noi, revenirea la birou dupa o perioada lunga de concediu poate fi dificila, motivele fiind lesne de inteles. Cu siguranta, reintrarea in rutina dupa perioada de concediu este un proces care te face sa te simti extrem de lent, greoi si lipsit de inspiratie. Din acest motiv, pentru foarte multa lume, revenirea la ritmul alert de la birou este greoaie. Cu toate acestea, suntem nevoiti sa ne adunam toate fortele, sa gasim metodele adecvate de remotivare si de dozare corecta a energiei acumulate in perioada de relaxare, necesare pentru reinceperea activitatii.
Unele persoane se pot confrunta in primele zile de lucru cu un stres puternic cauzat de volumul mare de munca pe care il au de facut. Un birou plin de dosare care asteapta sa fie rezolvate si o agenda incarcata cu evenimente nu sunt deloc atractive, ci reprezinta o reala sursa de stres. Din acest motiv, o recalculare obiectiva a prioritatilor, cel putin pentru primele zile, este o solutie pentru reintrarea progresiva in ritmul alert al vietii de la birou. Nu trebuie sa fie rezolvate chiar din prima zi absolut toate acele sarcini care, prin natura lor, pot fi amanate cateva zile. Desigur, evitati capcana de a „lasa pe maine” prea multe activitati. S-ar putea sa ajungeti sa aglomerati sfarsitul de saptamana sau de luna cu prea multe sarcini „sarite”. De asemenea, nu fixati inca din primele zile intalniri matinale de afaceri sau pur si simplu de stabilire a activitatilor in noul an. Astfel de intalniri reprezinta o sursa de stres atat pentru dumneavoastra cat si pentru ceilalti care se vad nevoiti „sa intre in paine” din prima zi.
Alte persoane, in schimb, in special cei workaholici, sunt incantati ca revin la munca si aceasta pentru ca, pentru ei, perioada de sarbatori poate fi stresanta (prea multe intalniri cu familia si prietenii, cumparaturi, organizare de petreceri, cadouri si toate acestea realizate in timp ce activitatile de la birou stagneaza si nimeni nu rezolva problema X). Nici aceste persoane nu ar trebui sa intre in forta in activitatea de la birou si aceasta pentru ca majoritatea celor cu care ei lucreaza inca nu s-au acomodat cu ritmul lor alert de munca, iar acest lucru poate constitui o sursa de stres atat pentru dumneavoastra, cat si pentru ceilalti.
Daca perioada concediului de iarna v-a adus o stare de relaxare vizibila si remarcata de colegi, pastrati efectele acesteia asupra psihicului dumneavoastra aducand la birou o poza din concediu. In acest fel veti incepe munca mult mai energic, fericit si productiv. Pentru a pastra cat mai mult aceste avantaje ale relaxarii pe care ati acumulat-o in timpul concediului de iarna, incercati sa faceti mai multa miscare (exercitii fizice la birou sau la sala), sa va stabiliti un program de somn riguros si eficient (minim opt ore de somn pe noapte) si sa adoptati un regim alimentar echilibrat. Pe langa aceasta, si o agenda de lucru bine organizata va va ajuta sa va desfasurati activitatea la birou cu un efort mai scazut.
Nu faceti greseala de a incerca sa lucrati la acceeasi intensitate cu care o faceati inainte de concediu. Ritmul de lucru este acum altul, iar psihicul dumneavoastra inca nu este pregatit pentru un volum atat de mare de lucru. Un alt moment care va poate stresa este accesarea mail-ului in care veti gasi cu siguranta cateva sute de mesaje, printre care si unele foarte importante. Din acest motiv, pentru a evita o tensionare puternica, incercati sa nu cititi absolut toate mesajele chiar din prima zi de lucru. Sortati-le mai intai intr-o lista de prioritati, in functie de autor sau titlul acestora. Pe baza acestor criterii, cititi cele mai importante mail-uri si fixati-va in agenda ce aveti de facut.
Pentru ca organismul si psihicul dumneavoastra s-a relaxat destul de mult in aceasta perioada lunga de concediu, evitati sa depuneti un efort sustinut fara a face cateva pauze de relaxare. Fie ca beti o cafea, un ceai sau stati de vorba cu colegii sau subalternii, ori va plimbati prin firma, nu uitati ca micile momente de pauza sunt necesare pentru o buna desfasurarea a activitatilor pe care le aveti de facut. De asemenea, incepeti activitatea cu proiecte mai mici care nu va solicita foarte mult. In acest fel aveti si timpul si energia necesara de a va adapta la cerintele inalte ale activitatii dumneavoastra.
Cu putin efert, o buna mobilizare si un plan corect de activitate (un management al timpului bine realizat) oricine poate trece cu usurinta peste pragul dificil dintre perioada de concediu si cea a reinceperii activitatii profesionale. In acest fel, printr-o gandire pozitiva si o agenda de lucru eficienta este evitat stresul care se poate instala in aceasta perioada. Nu exista o reteta universal valabila, insa fiecare persoana poate gasi calea si metodele prin care sa revina la birou in cea mai buna forma si sa-si dozeze eficient energia acumulata in timpul concediului pentru intreaga perioada de munca pe care o are pana la urmatorul concediu.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro