Ca sa devii propriul tau bancher ai nevoie de cel putin 20.000 euro, cunostinte solide in domeniul bancar si, bineinteles, un spatiu adecvat in care sa-ti desfasori activitatea. Este vorba despre o afacere financiara in franciza, care prinde tot mai mult teren la noi. Suma mentionata este suficienta, avand in vedere... faptul ca banca-mama ofera, in afara numelui, toata aparatura, uneori chiar si spatiul pentru noul punct de lucru.
Pana in prezent, numai doua banci (Volsbank si ING) mizeaza pe o astfel de modalitate de a atrage clientela, care sa infrunte rigorilor pietei. Proprietarul unui astfel de business are de platit personalul bancii si, totodata, trebuie sa se ocupe de amenajarea si intretinerea institutiei. Pentru a fi acceptat ca francizor, candidatul trebuie sa aiba in primul rand simtul afacerilor - si nu in cele din urma un spatiu situat pe o artera comerciala vizibila (intre 50 si 100 de mp), de preferat intr-o zona rezidentiala. Atentie insa, vitrinele trebuie sa aiba o suprafata care sa permita dispunerea eficienta a materialelor publicitare ale bancii (postere, logo-uri, etc). In cazul Volsbank, o alta conditie este ca franciza sa fie in orase in care exista deja o sucursala VBR si sa fie situata la mai mult de 1 km fata de sucursala bancii.
Conform notiunii de franciza, detinatorul brandului incredinteaza contra cost dreptul de folosinta al acestuia si un pachet de norme care privesc utilizarea unui anumit francizat.
Conditii
Inainte de a intra intr-o astfel de afacere, trebuie sa faci fata unei adevarate selectii, care se bazeaza pe interviuri, evaluari si discutii. Vor avea prioritate in special cei care provin din zona financiar-bancara.
Odata ce vei fi selectat, ti se asigura traningul necesar in vederea derularii business-ului. Taxa anuala va fi stabilita in functie de valoarea veniturilor pe care le detii, urmand sa platesti un procent prestabilit in al doilea an de la deschiderea francizei. Potrivit reprezentantilor Volksbank, la interviu se va tine cont si de seriozitatea candidatului, tinuta vestimentara, dar mai ales de potentialul de dezvoltare al afacerii. Materialele informative pe care le vei folosi vor fi puse la dispozitie de catre banca.
De ce sa-ti deschizi o banca in franciza?
Diferenta destul de mare dintre dobanzile la credite si dobanzile la depozite, cat si lipsa unei concurente reale, asigura bancilor de la noi o rentabilitatea foarte ridicata. Un argument sunt profiturile record inregistrate de institutiile bancare din Romania, in ultimii ani.
Potrivit consilierului Bogdan Baltzar, fostul presedinte al BRD "Domeniul bancar din Romania este foarte profitabil in ciuda faptului ca in ultima perioada castigurile bancilor s-au mai aplatizat, fenomen generat in special de masurile restrictive ale BNR, precum si de majorarea rezervelor minime obligatorii la valuta la 40% din totalul resurselor si la 20% pentru lei".
"Marjele sunt inca mari, rentabilitatea si remunerarea actionarilor sunt ridicate in comparatie cu alte tari", este de parere Ionut Dumitru, Treasury Research Manager la Raiffeisen Bank. "Potentialul de crestere este foarte ridicat avand in vedere ca intermedierea bancara (creditul neguvernamental) ca procent din PIB este redus comparativ cu alte tari.", a adaugat Ionut Dumitru.
Revenind la randamentul obtinut de institutiile bancare, precizam ca Volksbank a inregistrat un profit net de 4,1 milioane de euro in primul semestru al anului, ceea ce inseamna o suma aproape dubla fata de profitul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.
Restrictii
Potrivit legii, francizele bancare nu pot accepta bani de la populatie. In unitatile francizate (vezi Volsbank), se obtin informatii doar privind creditele. Tot aici se poate depune dosarul cu documentele necesare unui imprumut, insa creditul va fi aprobat de o sucursala obisnuita. Totodata, ratele vor fi platite prin bancomate sau la sucursalele bancii. In ceea ce priveste sistemul ING, in sucursalele francizate se pot face operatiuni cu numerar, dar nu prin intermediul functionarilor, ci al automatelor informatizate.
Partenerii se obliga, pe intreaga durata a contractului, sa nu actioneze direct sau indirect, in orice forma de concurenta cu banca sau asociatii acesteia. De asemenea, nu trebuie sa furnizeze personal sau prin intermediari orice forma de servicii catre alta entitate ce desfasoara activitati similare cu domeniul de activitate al bancii.
Conform strategiei sale de dezvoltare in teritoriu, Volksbank Romania are in prezent un numar de 60 unitati proprii, ultimele deschise fiind in orasele Sighisoara, Roman, Caransebes si Oradea. Totodata, numarul unitatilor deschise in regim de franciza a ajuns la 32.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro