Cum pot evita IMM-urilor falimentul dupa aderarea la UE

28 august 2006

Aderarea la Uniunea Europeana este anuntata pentru unele IMM-uri pe fundalul marsului funebru. Scenariul ca multe firme sa dispara de pe piata romaneasca in urmatoarele sase luni este mai mult decat plauzibil datorita competitiei puternice de pe piata europeana si a lipsei suportului financiar necesar adaptarii companiilor romanesti la piata externa. ...

Lansat de Ministerul Integrarii Europene la finele anului trecut pentru a imbunatati sansele IMM-urilor de a concura cu succes pe piata europeana dupa aderare, programul ce cuprinde serviciile de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor vine in ajutorul IMM-urilor romanesti prin diverse alternative de finantare.

Societatile comerciale pot astfel alege dintr-o paleta destul de variata de programe de finantare cu ajutorul carora sa se puna la punct si sa aiba mai multe sanse de succes in fata competitiei europene. Printre aceste optiuni de finantare la care nu exista termene limita, sunt de amintit:

Creditele pentru investitii derulate de Banc Post. Acestea sunt destinate completarii resurselor proprii, in vederea activitatii de investitii. Creditele pentru investitii sunt rambursabile si sunt destinate dezvoltarii economice. Solicitantii pot fi toate acele persoane juridice ce se incadreaza in conditiile pe care banca le impune. Astfel, agentii economici trebuie sa aiba un cont curent deschis la Banc Post, sa desfasoare o activitate rentabila, sa nu fie inregistrati cu datorii catre buget, sa nu aiba credite restante sau dobanzi neachitate, sa nu se afle in stare de faliment si sa aiba capacitatea de a rambursa atat creditul imprumutat cat si dobanda aferenta. Termenul de rambursare variaza de la 1 la 5 ani, iar limita creditarii este stabilita astfel: 75% din valoarea investitiei, pentru regiile autonome si societatile comerciale cu capital majoritar de stat, 80 % din valoarea investitiei, pentru societatile comerciale cu capital privat si 60 % din valoarea investitiei, pentru agentii economici aflati in primul an de activitate.

Creditele KfW prin Banca Comerciala Carpatica sunt acordate din linia de finantare externa obtinuta de la Kreditanstalt fur Wiederaufbau. Un astfel de credit nu poate depasi 60.000 euro sau echivalent in lei, iar durata sa maxima este de 24 de luni, inclusiv o perioada de gratie de maxim 3 luni. Un credit KfW poate fi solicitat de societati comerciale, persoane fizice autorizate, asociatii familiale, liber profesionisti si de orice alte persoane ce desfasoara activitati economice. Insa oricare dintre acesti solicitanti trebuie sa indeplineasca in mod obligatoriu urmatoarele conditii: sa aiba maximum 50 de angajati, minimum 3 luni de activitate neintrerupta si sa opereze in sectorul productiei, serviciilor sau in comert.    

Creditele in valuta pentru IMM-uri fac parte tot din oferta Bancii Comerciale Carpatica si sunt acordate fie pentru finantarea activitatii curente cat si pentru achizitionarea unor mijloace de productie care sa duca la cresterea activitatii desfasurate in termen scurt.  Suma maxima a creditului este de 250.000 euro, iar durata finantarii este de doi ani, cu trei luni de gratie.

Creditul pe conventie pentru achizitionarea de autoturisme Dacia sau Renault este oferit de Banc Post si poate fi acordat ca si completare la resurselor proprii, in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia sau Renault, oricarei persoane juridice ce se incadreaza in conditiile cerute de banca si de dealerii de autoturisme Dacia sau Renault. Unul dintre avantajele acestui credit este ca documentatia este foarte simpla, iar durata creditului se poate intinde si pana la trei ani. Agentul economic trebuie sa aiba o afacere profitabila si sa faca dovada garantiilor necesare si a asigurarii inainte de angajarea creditului. In acelasi timp el trebuie sa prezinte cartea de identitate a autoturismului, in original si sa nu inregistreze credite restante si dobanzi neachitate. Limita de creditare nu poate depasi 80% din valoarea autoturismelor achizitionate. Pentru achizitia a cel mult 3 autoturisme Dacia sunt necesare: 2 giranti, un contract de fidejusiune pentru reprezentantii societatii si girantii platitori precum si un gaj asupra autoturismelor achizitionate, in timp ce pentru achizitia a peste 3 autoturisme Dacia sau a cel putin unul Renault sunt necesare: ipoteca inscrisa in Cartea Funciara si asigurarea acesteia cu cesionarea despagubirilor in favoarea Banc Post.      

Creditul Capital cu finantare de la BERD si derulat de Raiffeisen Bank Romania este acordat pentru dezvoltarea econmica si este rambursabil. Solicitantii acestui credit sunt intreprinderile mici si mijlocii ce au o cifra de afaceri de pana la 2.000.000 euro. Durata maxima de acordare a creditului este de 12 luni, suma nu poate depasi 125.000 euro, iar ca si conditii de eligibilitate se impune ca debitorul
sa deruleze prin Raiffeisen Bank cel putin 20% din cifra de afaceri anuala si sa acopere garantiile cu minimum 100% din expunerea creditului principal+dobanda.

Creditele pe termen mediu si lung derulate de BCR pentru echipamente sunt de asemenea destinate segmentului de dezvoltare economica si sunt rambursabile. Destinatia creditului este de a completa sursele proprii pentru acoperirea cheltuielilor privind  lucrarile de constructii si montaj, de modernizare, retehnologizare si achizitiei de noi utilaje. Creditul se acorda clientilor persoane juridice, indiferent de forma de proprietate, pe o perioada de maximum 5 ani pentru creditele pe termen mediu si de maximum 15 ani pentru cele pe termen lung. Pentru a primi acest credit solicitantul trebuie sa asigure 15% din valoarea investitiei, restul de 85% fiind asigurat de credit.

Tot de la BCR avem IMM-urile au si Creditul global de exploatare. Acest credit rambursabil aste acordat pe o perioada de pana la 180 de zile, cu posibilitatea de prelungire pe noi perioade de 180 de zile, fara a depasi de la acordarea primului credit 12 luni. Creditul global de exploatare este acordat pentru a acoperiri cheltuielile de exploatare necesare realizarii si finalizarii productiei de marfuri, executarii de lucrari si prestarii de servicii, care au consum si desfacere asigurata prin contracte si comenzi ferme. Printre aceste cheltuieli se numara cele legate de: aprovizionarea cu stocuri de materii prime si materiale, marfuri, subansamble, piese de schimb, energie, combustibili, cheltuieli aferente perioadei curente.

CHF - Creditul standard pentru dezvoltarea afacerilor are drept finantator organizatia CHF International. Se acorda firmelor inregistrate si autorizate ca SRL, SA, AF, PFA, etc, cu capital social majoritar romanesc si cu minum un an de activitate continua in sectorul productiei sau de sase luni in toate celelalte sectoare de activitate. Acest credit rambursabil are o limita intre 1.000 dolari  si 20.000 dolari si impune ca drept de garantie cladiri, terenuri, echipamente, vehicule, giranti, in valoare de 120% fata de valoarea creditului, plus dobanda aferenta. Dobanda creditului este de 16% raportata la sold, in timp ce rata efectiva ajunge la valoarea de 8.88% pe an. Se poate opta si pentru varianta pe termen scurt a creditului acordat de CHF. Astfel, Creditul pe termen scurt pentru dezvoltarea afacerilor se acorda pentru maximum trei luni, iar suma porneste de la 500 de dolari fara a depasi insa valoarea de 5.000 dolari.

Credite pentru export derulate de BRD sunt printre cele mai atractive, intrucat sunt disponibile atat in lei cat si valuta si se acorda indiferent de valoare, cu destinatii precise, pe baza de contracte. Astfel, valoarea creditului se incadreaza in limita a 70% din valoarea costurilor de productie pentru produsele se export sau valoarea produselor livrate la export si cheltuielile ocazionate de transport si desfacere.  El se acorda pe o perioada de maximum 12 luni, in functie de durata ciclului de productie sau perioada de livrare a marfurilor si data scadentei prevazuta in contractul de export si cere drept garantii scrisoarea de garantie bancara sau efectele de comert avalizate de banci, garantii imobiliare, gajul asupra materiilor prime si materialelor, acreditivul de export irevocabil si neconditionat, precum si asigurarea riscului de neplata a creditului si a dobanzii la o societate de asigurari agreata de finantator.    

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est
Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro