Cum obtin un credit pentru locuinta

4 iulie 2006

Te-ai hotarat sa accesezi un imprumut ipotecar sau imobiliar, insa nu stii care sunt etapele pe care le vei parcurge pana vei obtine banii. In principiu, procesul este asemanator la toate bancile, diferenta fiind data de timpii de analiza, de aprobare si de acordare a creditului. Pentru a-ti veni in ajutor... am identificat 10 pasi pe care trebuie sa-i urmezi pana la finalizarea procesului de finantare. Drumul de la evaluarea ofertelor bancilor si pana la momentul in care banii vor intra in contul vanzatorului nu este insa unul lejer. Trebuie sa fiti atenti la fiecare pas al procesului, pentru a evita intarzierile si un stres suplimentar.

10 pasi de obtinere a unui credit ipotecar/imobiliar

1. Evaluarea ofertelor de pe piata prin programarea unor intalniri cu reprezentantii bancilor
2. Obtinerea tuturor documentelor tip furnizate de banca care urmeaza a fi completate
3. Intocmirea dosarului de credit
4. Depunerea spre analiza a dosarului de credit
5. Evaluarea locuintei de catre banca
6. Aprobarea cererii de credit
7. Solicitarea celui de-al doilea extras de carte funciara pentru incheierea contractului de vanzare/cumparare si a celui de ipoteca
8. Intabularea contractului de vanzare/cumparare si solicitarea unui nou extras de carte funciara
9. Semnarea contractului de credit
10. Viramentul creditului in contul vanzatorului

De la A la Z despre procesul de creditare

Directorul Executiv Credite de la Domenia Credit, Ana Cernat, ne-a ajutat sa identificam etapele procesului de creditare. Potrivit domniei sale, obtinerea informatiilor necesare evaluarii ofertelor de pe piata se face prin contactarea consilierilor de clienti - fie telefonic, fie direct la sediul bancilor. „In urma discutiei cu consilierii bancilor, se stabileste eligibilitatea persoanei sau a familiei care doreste sa aplice pentru un credit ipotecar si se furnizeaza lista documentelor necesare intocmirii dosarului de credit. Astfel, clientul va fi informat sau se presupune ca va fi informat despre costurile necesare tranzactiei si imprumutului, precum si de etapele procesului de creditare pe care il va urma”, precizeaza Ana Cernat.

Una dintre etapele cele mai complicate este reprezentata de alcatuirea dosarului de credit. „Dosarul de credit trebuie sa contina adeverinta tip, copie dupa cartea de munca, documente justificative privind alte venituri si lista poate continua in functie de tipul imprumutului solicitat”, mai spune oficialul Domenia Credit. Urmeaza analizarea dosarului de catre un ofiter de credit, in urma careia se va comunica clientului daca  imprumutul este aprobat, precum si conditiile de aprobare. O data ce suma imprumutului a fost aprobata, clientul trebuie sa isi gaseasca un imobil in functie de avansul pe care il detine. Avansul de 25% necesar achizitiei nu trebuie neaparat depus in contul bancii (exemplu – Domenia Credit), acesta putand fi dat vanzatorului prin numerar sau virament bancar. Aceasta nu este insa o regula, alte banci cum ar fi Alpha Bank solicita ca avansul sa fie varsat intr-un cont deschis la banca finantatoare. Creditul se va vira in contul vanzatorului in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare.

Despre durata de parcurgere a acestor pasi, de la momentul informarii pana la momentul aprobarii creditului, Ana Cernat apreciaza ca variaza in functie de tipul de credit, precum si de complexitatea situatiei veniturilor solicitantului. „Procesul de creditare pana la momentul aprobarii poate dura minimum 5 zile. Pentru derularea cat mai rapida a acestuia, o parte din documentele necesare aprobarii creditului pot fi puse la dispozitia Domenia Credit in format electronic, urmand a fi comunicate in original ulterior”, subliniaza Directorul Executiv Credite de la societatea de credit ipotecar.

Cosmina Doicu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro