Cum iti folosesti puterea de manager?

29 august 2006

Indiferent de oamenii pe care ii conduci intr-o firma, principalul ingredient al activitatii tale il reprezinta puterea. Din pacate, puterea a capatat de-a lungul timpului si conotatii negative, fiind marcata de avaritie, duritate, autocratie, coruptie. In pofida faptului ca ramane un element controversat, este si cel mai necesar progresului uman. ... Un manager eficient are nevoie de putere, dar trebuie sa stie cum sa o utilizeze. Pentru a reusi in efortul de motivare a oamenilor pot fi utilizate mai multe categorii de putere:

Puterea de referinta...
un tip de influenta care se bazeaza pe identificarea angajatilor cu managerul, iar conducerea se exercita prin folosirea atractiei personale. Aceasta sursa de putere sta la baza managerilor care sunt la moda, au o inteligenta sclipitoare, reputatie excelenta, charisma.

Puterea legitima...
e data de locul ocupat in firma, de dreptul de a lua decizii si de a formula sarcini subordonatilor. Legitimitatea pe care o capeti este derivata dintr-o serie de surse: fie de un nivel inalt ocupat in cadrul firmei, fie de regulamente si legi.

Puterea de expert...
se bazeaza pe o foarte buna cunoastere a domeniului de activitate in care actioneaza managerul. Fraiele conducerii sunt preluate deseori de expertii tehnici pentru ca angajatii se lasa influentati de cunoscatori, de cei ce lucreaza bine.

Puterea de recompensa...
apare cand managerul il poate recompensa pe cel care il urmeaza. Acest tip de putere este identica in continut cu motivarea pozitiva a subalternilor caci recompenseaza comportamentul asteptat. Acordarea de resurse financiare suplimentare, promovarea, vacantele sunt modalitati prin care poti dobandi aceasta sursa de putere importanta.

Puterea coercitiva...
apare cand managementul se infaptuieste prin generarea de frica si tensiune. Exercitarea acestei puteri nu reprezinta intotdeauna calea cea mai eficienta, masurile coercitive nefiind un bun motivator. Managerii isi pot permite sa sanctioneze prin retributie, suspendari, blocarea promovarii sau concedieri insa, cei sanctionati apeleaza apoi la strategii de autoprotejare care pot incuraja comportamente negative, cu consecinte nefaste in viitor.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro