O zona cu potential turistic poate fi exploatata la maximum prin construirea unei pensiuni la standarde occidentale. Aceasta poate fi un business de succes, daca regiunea in care intentionezi sa construiesti vila este "curtata" de tot mai multi turisti. Cheia oricarei afaceri o reprezinta insa resursa de finantare, care de acum... poate fi "Produsul de finantare Ecoambient", lansat la sfarsitul lunii trecute de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.
Finantare de pana la 100.000 RON
Acest produs este special creat pentru sustinerea finantarii pensiunilor turistice rurale, in cadrul Programului de Dezvoltare Comunitara Ecoambient. Asigura o finantare de pana la 100.000 RON si permite utilizarea sumelor atat pentru dotarea, evaluara si atestarea pensiunilor turistice, cat si pentru sustinerea activitatilor curente. Perioada de acordare este cuprinsa intre 24 si 60 luni, cu o dobanda (variabila) incepand cu 10 % pe an. Garantarea intregii finantari se face cu bilet la ordin, emis de solicitant in favoarea Fondului. Apeland la acest produs, si operatorii de tipul pensiunilor turistice pot atinge standardele indispensabile integrarii europene. Este o solutie financiara special conceputa pentru operatorii din domeniul turismului, caracterizata prin costuri reduse, flexibilitate si timp minim de accesare.
O afacere de... 5 margarete
Daca ai deja o casa gata-construita, pentru inceput ai nevoie de unele imbunatatiri. Cateva camere si o sala de baie, separata, pentru turisti. Pentru fiecare camera trebuie sa ai in vedere insa niste investitii minore, cum ar fi veiozele, draperiile, un pat dublu, o saltea confortabila, prosoape, lenjerie noua, etc. Aceste cheltuieli se pot ridica la maximum1.500 RON.
Investitia initiala, minimum 60.000 euro
Daca vrei sa pornesti de la zero cu constructia unei pensiuni, ai nevoie de minimum 60.000 euro. In schimbul acestei sume de bani vei beneficia de o bucatarie, patru camere mari si tot atatea bai. In ceea ce priveste promovarea, aceasta poate fi facuta prin reteaua Agentiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural si, de ce nu, individual: prin pliante, fluturasi... Nu trebuie neglijate nici targurile de turism, unde iti poti face cunoscuta oferta. Foarte importanta este si prezenta pe Internet, cu un site propriu si/sau cu informatii despre preturi, conditiie de cazare si poze pe paginile dedicate zonelor turistice. Specialistii in turism considera ca pentru inceput, ideal ar fi sa practici tarife mai mici pentru a-ti atrage clientela.
De asemenea, ei considera ca o pensiune la munte este mai rentabila, pentru ca sezonul tine tot anul. La mare spre exemplu, investitorul se loveste si de concurenta "la negru", la care se adauga neajunsul ca sezonul dureaza numai trei luni pe an. Potrivit statisticilor, aceasta afacere va fi tot mai infloritoare, avand in vedere interesul crescut al turistilor romani si straini pentru pensiunile ferite de marile aglomerari urbane.
Castigul, peste 5000 RON lunar
O investitie intr-o pensiune turistica iti poate asigura un venit lunar intre 5.000 RON si 15.000 RON, bineinteles, in functie de zona, afluxul de turisti si numarul de margarete. Asadar, investitia poate fi amortizata in maximum 10 ani. De mentionat ar fi faptul ca o pensiune la munte este ocupata in proportie de 70% pe perioada unui an.
La munte, la o pensiune de 1-2 margarete, pretul de cazare este in jur de 30 - 40 RON pe zi camera. La un calcul simplu vom constata ca intr-un an, venitul mediu adus de o pensiune cu patru camere duble, la munte, depaseste 5.000 RON. Venitul este substantial mai mare pentru proprietarii pensiunilor cu mai multe margarete.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti?
In primul rand trebuie sa fii o gazda buna, sa fii sociabil, deschis catre relatii noi, tolerant. De asemenea, trebuie sa fii dispus sa-ti modifici programul cu care esti obisnuit. Nu in ultimul rand trebuie sa ai garantia ca esti sprijinit de intreaga familie, chiar daca numai o persoana e implicata direct. Si asta pentru ca intreg programul de viata al familiei va fi afectat. Prin urmare, daca ai ceva bani si dorinta de a-ti construi un business "de vacanta", mai ai un pas: sa demarezi afacerea. Mult succes!
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro