Cum isi vor recupera Antena1 si RCS&RDS cei 100 mil. euro investiti in Liga lui Mitica?

1 aprilie 2008

Consortiul Antena 1 - RCS&RDS, care a castigat luni drepturile de transmisie pe trei ani ale Ligii I de fotbal in urma unei licitatii in care a invins Kanal D si consortiul Realitatea - Telesport, ar putea sa valorifice investitia prin deschiderea unui post TV de nisa, in sistem PayTV. Aceasta este una din ipotezele expuse de analistii media pentru DailyBusiness, in contextul in care trustul Intact, din care face parte Antena1, a obtinut recent licente pentru trei posturi noi de televiziune, dintre care unul de sport.

Consortiul format din televiziunea Antena 1si operatorul de cablu RCS&RDS a castigat luni, cu peste 102 mil. de euro (85 mil. euro plus TVA), drepturile de televizare a meciurilor din Liga I, pentru care presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru "Mitica" Dragomir, anuntase ca va solicita un minim de 54 de milioane de euro.

In conditiile in care Antena 1 si RCS&RDS nu au negociat anterior cum vor distribui meciurile, acum se pune problema cum vor colabora pentru a rentabiliza investitia, spun analistii media.

Jurnalistul Catalin Tolontan, redactor-sef al ziarului Gazeta Sporturilor, parte din trustul Intact, este de parere ca acest parteneriat va deveni profitabil abia dupa primii doi ani.

"Forta consortiului Antena 1 - RCS a venit din faptul ca primii sint producatori de continut, iar ceilalti distribuitori de continut. Daca vor ramine impreuna, businessul poate face bani. Nu in primii doi ani, evident. Daca se despart, cred ca vor pierde bani. Pentru ca 27 de milioane pe an nu se pot obtine doar din publicitate, ci din abonati, asta e clar", a spus el pentru DailyBusiness.

Tolontan este de parere ca, pentru cele doua parti, greul de-abia acum incepe, pentru ca trebuie trasate liniile viitoarei colaborari. "Licitatia a reprezentat doar 10% din operatiune in ansamblul sau. Restul de 90% inseamna priceperea de a gestiona succesul".

Analistul media Iulian Comanescu vede ca posibilitate de colaborare utilizarea unui post de TV de nisa. "Grupul Voiculescu are, precum stim, licenta pentru un post de sport pe care l-ar putea folosi in acest mod. E vorba desigur numai de o ipoteza, dar singura care explica pretul foarte mare al celor trei sezoane. Trebuie sa adaugam la asta si veniturile obtinute din publicitate, mai ales la posibila retransmisie a derby-urilor pe posturile mari", a declarat pentru DailyBusiness analistul media Iulian Comanescu.

Comanescu nu exclude posibilitatea revanzarii drepturilor catre alte televiziuni.

"Nu putem exclude desigur nici revanzarea, prin care in anii trecuti s-au obtinut, daca nu ma insel, sume intre duble si triple. Insa atunci era vorba de preturi mult mai mici, dictate de potentialul de venituri prin reclama al meciurilor. Totusi, inclin sa cred ca nu se va apela la aceasta varianta, de revanzare a meciurilor", a afirmat Comanescu.

Potrivit acestuia, licitatia a fost cat se poate de serioasa, deoarece toate partile implicate intentionau sa foloseasca pe cont propriu drepturile de transmisie, si nu sa le revanda, iar ofertele au fost apropiate ca valoare.

"Dogan a mers pana la 73 de milioane, 84,5 a oferit Realitatea, si 85 de milioane Antena - pana catre limita scrisorilor de garantie. Asta inseamna ca n-a fost vorba de o initiativa temerara a unui singur investitor, ci ca nu mai putin de trei companii puternice au considerat ca investitia e rentabila", a explicat Comanescu.

Sorin Oancea, vicepresedintele Antenei 1, a declarat dupa licitatia de luni, citat de Hotnews, ca nu va ceda drepturile de televizare ale partidelor din Liga I, si ca nu exclude posibilitatea ca Antena 1 si RCS-RDS sa colaboreze pentru infiintarea unui post de televiziune de sport pe platforma cu plata Digi Tv sau gratuit.

Directorul general al RCS-RDS Alexandru Oprea, a anuntat in cursul zilei, conform aceleiasi surse, ca s-ar putea realiza cateva modificari ale abonamentului pentru amortizarea sumei investite, si ca isi doreste difuzarea meciurilor la liber.

Potrivit lui Comanescu, retelele de distributie incep sa capete un aport din ce in ce mai ridicat in relatia cu televiziunile.

"Rolul de 'gatekeeper' va reveni, in proportie din ce in ce mai mare cablistului, care are si o forta investitionala tot mai mare. Meciurile sunt in mod clar un activ si pentru o televiziune, dar mai ales pentru un cablist. Ipoteticul post de nisa cu plata descris mai sus e o tentatie pentru un mare procent din abonatii de cablu. Un procent mult mai mare decat cei care opteaza pentru pachetul de stiinta sau cel de filme. Deja ne putem pune intrebarea in ce sistem vor beneficia abonatii UPC sau ai altor retele de meciuri", a mai spus Comanescu pentru DailyBusiness.

Liga Campionilor, la TVR

Postul public de televiziune a castigat, surprinzator, drepturile de transmisie in direct a meciurilor din cea mai importanta competitie europeana de fotbal inter-cluburi, Liga Campionilor, pentru doua sezoane incepand cu 2009-2010, au anuntat luni seara principalele ziare sportive din Romania, Gazeta Sporturilor si Prosport. Conform Gazetei Sporturilor, TVR a platit 35 milioane de euro pentru drepturile de difuzare.

Imagine: www.vizu.ro
SURSA

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro