Oamenii de ştiinţă francezi propun pentru masa tradiţională de Crăciun un meniu ecologic, alcătuit din trufe şi şampanie, singurul impediment fiind preţul destul de mare al celor două produse. "Şampania este ingredientul ecologic ideal. Este depozitată în sticle care pot fi uşor reciclate, singura problemă fiind ambalajele din carton", a declarat Barbara Redlingshöfer, reprezentant al Institutului francez de cercetări agricole, informează telegraph.co.uk.
Cultivarea strugurilor şi procesul de fermentare a vinului are un impact scăzut asupra mediului înconjurător. Şampania poate fi păstrată la temperatura camerei şi nu consumă curent electric, spre deosebire de produsele depozitate în frigidere. Singura problemă este cea legată de preţul destul de ridicat al acestei băuturi.
Totodată, experţii consideră că şi trufele sunt produse organice care pot avea efecte insesizabile asupra mediului, dar preţul este, din nou, o problemă majoră.
Redlingshofer sugerează ca soluţie ecologică pentru masa de Crăciun reducerea consumului de carne. Preparatele din carne ar trebui produse la nivel local, pentru a se evita transportul aerian pe distanţe mari.
Potrivit World Wildlife Fund, unele ingrediente care alcătuiesc o masă obişnuită de Crăciun parcurg distanţe foarte mari cu avionul, chiar şi 12.000 de kilometri, până în momentul în care ajung în farfuriile oamenilor.
Un alt studiu indică faptul că britanicii vor elibera pe parcursul sărbătorilor de Crăciun aproape două milioane de tone de dioxid de carbon şi vor consuma 16,5 milioane de curcani, 15.000 de tone de varză şi 175 de milioane de plăcinte cu carne.
Oamenii de ştiinţă cred că masa de Crăciun ar trebui să conţină, printre altele, şi legume, fructe, ciocolată sau alune. Pentru Revelion, scoicile sunt cu siguranţă o soluţie ecologică.
Mediafax
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro