Cum alegi o centrală termică în 2021?

23 februarie 2021

Poate sistemul pe care îl avem este unul învechit sau nu face față cerințelor sau poate dorim să schimbăm designul casei, iar unul sau două șeminee poate ajuta în această privință.

Există mai multe tipuri de centrale termice, iar ele sunt clasate de obicei în funcție de combustibilul folosit:

  1. Gaz (cea mai economică metodă)
  2. Peleți (cazan peleți)
  3. Lemne (cazan lemne)
  4. Electrică

Centrală termică pe gaz

Varianta pe gaz este cea mai folosită și, totodat㸠cea mai practică metodă de a încălzi un apartament sau o casă. Într-adevăr, prețul pentru una pe gaz este mai mare decât pentru una electrică, de exemplu, dar gazul e mult mai ieftin decât curentul electric, de aceea o centrală pe gaz este o investiție bună pe termen lung. Și un cazan pe peleți este mai ieftin, dar vei avea nevoie de un loc special unde să îl instalezi, iar prețul peleților este destul de mare comparativ cu gazul.

Centrală termică cu peleți

Un cazan cu peleți reprezintă una dintre cele mai curate metode de a încălzi o casă. Sistemul este foarte similar celui pe lemne, doar că el are de obicei mai multe funcții. De exemplu, un astfel de dispozitiv pe peleți nu are nevoie să fie aprins, totul este făcut automat. Mai mult decât atât, peleții produc mult mai multă căldură decât lemnele, au o putere calorică mai mare.

Peleții sunt resturi de lemne de la fabricile care activează în industria lemnului, fiind făcuți adeseori din rumeguș. Aceste tipuri de centrale termice pot fi folosite de către oricine, iar toate funcțiile pot fi controlate în mod electronic, cum ar fi admisia aerului dau protecția împotriva arderii inverse. Senzorii care se află pe toată suprafața unui astfel de cazan cu peleți sunt controlați de același sistem central, care asigură o eficiență aproape maximă din punct de vedere al sistemelor de protecție.

Centrală termică pe lemne

O centrală termică pe lemne funcționează, în mare parte, precum un cazan pe peleți, doar că sunt câteva diferențe importante. Una pe lemne poate folosi și cărbune, dar ele sunt mult mai mari și necesită, de multe ori, propria cameră pentru a fi instalat. În plus, durează destul de mult până când va reuși să încălzească apa, de exemplu. Și ce vei face pe timpul verii, când vrei un duș rapid? De aceea va trebui să mai investești și în alte dispozitive, cum ar fi un boiler de mici dimensiuni.

Centrală termică electrică

Deși nu prea sunt comune printre români, o centrală termică electrică e fix ceea ce crezi: o metodă de a încălzi casa folosind doar energie electrică, unde temperatura apei este modificată cu ajutorul unui element de încălzire. Aceste centrale termice sunt recomandate în unele cazuri, mai ales dacă ai un apartament de mici dimensiuni. Ele sunt adeseori de mici dimensiuni, dar au o eficiență foarte apropiată de 100%. Cu toate acestea, electricitatea este mai scumpă decât gazul și e posibil ca pe termen lung gazul să fie cea mai bună opțiune, dacă bugetul reprezintă o problemă.

Cazan peleți sau cazan lemne?

Fiecare dintre ele are propriile avantaje și dezavantaje, totul contează de necesitățile pe care le ai tu. Peleții sunt ușor de ținut, nu trebuie tăiați și nu trebuie să ai grijă când vorbim de umiditate. Dar lemnele sunt mai pretențioase: trebuie ținute într-un loc uscat și trebuie să fie tăiați de tine. Aprinderea la un cazan peleți este controlată în mod electronic, iar sistemul trebuie încărcat extrem de rar, față de unul pe lemne, care trebuie încărcat zilnic.

Peleții vor arde într-un mod mult mai eficient: vor arde pe o perioadă mai lungă și vor produce mai multă căldură. Dar, nu e totul atât de roz, ei costă destul de mult, iar diferența este îndeajuns de semnificativă față de un sistem pe gaz.

Șeminee: o idee superbă pentru design

Știm că unele centrale termice ar putea avea un design mult mai bun, dar putem să introducem un element care să îmbunătățească aspectul în cameră: șemineul. Există mai multe tipuri de șeminee de unde poți alege: pe gaz, pe lemne sau bioșeminee.

Pe gaz

Deși e cea mai ieftină metodă de încălzire, deoarece se folosește gazul că și combustibil, cei care își instalează un șemineu nu cred că au un interes către buget. Deși pot încălzi o cameră, ele nu sunt practice deoarece ar trebui instalate în fiecare cameră, dar din punct de vedere al designului fac toată diferența și poate adăuga o atmosferă plăcută, indiferent de tipul ales.

Pe lemne

Sunt șeminee care funcționează precum o centrală termică, iar ele dispun de toate beneficiile unui astfel de sistem, dar cu un design care te va lăsa fără cuvinte. Cu toate acestea, tipurile de șeminee care pot funcționa precum centralele termice sunt de dimensiuni mai mari și necesită un spațiu precum a unui cazan peleți.

Bioșeminee

Bioșemineele oferă cel mai slab nivel de încălzire, dar și cel mai curat. Ele funcționează pe bioetanol, și nu necesită nici o sursă de ventilație sau un coș de fum, dar trebuie să ai grijă deoarece un bioșemineu produce, totuși, CO2, atunci când e folosit.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Cum alegi o centrală termică în 2021?

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro