Cum ajungi la banii Uniunii Europene

3 noiembrie 2006

Bancile simt mirosul banilor. Faptul ca urmatorii cinci-sase ani se anunta a fi cei mai bogati ani, Uniunea Europeana alocand Romaniei pentru aceasta perioada un buget de 30 miliarde euro, nu putea fi trecut cu vederea de catre institutiile de credit autohtone. Dincolo de rolul de finantatori si "intermediari" de bani... unele banci si-au dezvoltat si departamente specializate prin intermediul carora acorda consultanta si training pentru cei care doresc sa dezvolte afaceri cu fonduri europene. BCR, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank au iesit la rampa imediat dupa ce integrarea Romaniei la 2007 a devenit o certitudine.

BCR are deja trei birouri regionale specializate

Banca Comerciala Romana a inaugurat oficial, joi 2 noiembrie, la Craiova, biroul “EU Office BCR”, acesta fiind cel de-al treilea birou regional al bancii dupa cel deschis la Piatra Neamt si Alba Iulia. "EU Office BCR" asigura o informare complexa si completa clientilor bancii cu privire la implicatiile aderarii Romaniei la structurile europene si va oferi atat servicii de consultanta, cat si o gama larga de produse destinate finantarii/cofinantarii proiectelor de investitii, in vederea cresterii gradului de accesibilitate al partenerilor bancii la fondurile europene", subliniaza Dan Bunea, vicepresedinte executiv al BCR.

BCR a organizat cu aceasta ocazie o conferinta regionala cu tema – "BCR – Partenerul dumneavoastra pentru proiecte europene de succes" la care au participat reprezentanti ai BCR si Erste Bank, precum si ai autoritatilor publice locale si oameni de afaceri din cele cinci judete din regiunea de Dezvoltare Sud - Vest (Dolj, Olt, Valcea, Gorj si Mehedinti). Conferinta s-a aratat a fi un mijloc eficient de evidentiere a avantajelor pe care le ofera "EU Office BCR" ca sursa competenta de informare pentru IMM-urile si Autoritatile Publice Locale/Centrale interesate in derularea fondurilor structurale. De asemenea, s-au subliniat avantajele parteneriatului cu BCR in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, inclusiv din perspectiva cofinantarilor.

"Toate aceste actiuni vor avea ca efect transformarea provocarilor generate de procesul de integrare in Uniunea Europeana in oportunitati de afaceri, reconfirmand statutul BCR de partener strategic al clientilor sai, puternic implicat in dezvoltarea acestora”, precizeaza vicepresedintele BCR. BCR va continua, in perioada urmatoare, turneul de prezentare al birourilor regionale "EU Office BCR" in toate celelalte centre ale regiunilor de dezvoltare.

Clubul Intreprinzatorului Roman, o mana de ajutor intinsa de Banca Transilvania

"Majoritatea clientilor IMM, aproximativ 100.000 la aceasta ora, ne-au spus ca in afara de bani au nevoie de consultanta, de sfaturi, de indrumare", asa a explicat directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, infiintarea Clubului Intreprinzatorului Roman. Noua entitate isi propune sa sprijine cat mai multi intreprinzatori romani in realizarea proiectelor finantabile din fondurile europene.

"Incercam sa mentinem informati antreprenorii romani asupra posibilitatilor de finantare europeana. Oferim consultanta, alaturi de parteneri ai clubului in dezvoltarea proiectelor finantabile din fonduri structurale.", subliniaza oficialii Bancii Transilvania. Membrii Clubului Intreprinzatorului Roman pot participa gratuit la sesiunile de training, conferintele si evenimentele sustinute de specialisti in consultanta financiar-bancara.

Raiffeisen Bank s-a aliat cu Grupul de Economie Aplicata

Raiffeisen Bank si Grupul de Economie Aplicata au creat "GEA Strategian Consulting", un produs care consta in consultanta si solutii de finantare pentru companiile romanesti, in vederea obtinerii de fonduri europene. Initiativa de sprijinire a mediului de afaceri a fost anuntata in cadrul Forumului Raiffeisen "EU Ro business Forum".

Potrivit directorului executiv GEA, Dragos Paslaru, "GEA Strategian Consulting este o entitate nascuta din nevoia de a dezvolta piata de consultanta". Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen a evidentiat ca din experienta altor tari care au aderat la Uniunea Europeana s-a constatat importanta sistemului bancar privind sprijinirea mediului de afaceri, in vederea absorbirii fondurilor.

Mai mult, Raiffeisen Bank lanseaza un produs integrat de consultanta si co-finantare pentru sustinerea investitiilor companiilor. Concret, este vorba despre un manual privind oportunitati de finantare din fonduri structurale. La randul sau, prim-vicepresedinte Raiffaisen Bank, Marinel Burduja, a precizat ca "strategia bancii pe 2007, dincolo de organizarea forumurilor, este lansarea de solutii concrete de finantare prin produse specifice adica solutii de finantare. Avem specialisti care lucreaza la proiectele pentru ajutorarea intreprinzatorilor din Romania. Manualul se adreseaza atat administratiei publice cat si companiilor private". Pana in prezent Raiffaisen Bank a acreditat 20 de idei de proiecte din centrele regionale pilot Timisoara si Cluj.

Din costul total al unui proiect, numai o parte din cheltuieli sunt eligibile, iar dintre acestea, Uniunea Europeana acopera numai un procent (intre 50 si 85%). De asemenea, fondurile structurale nu sunt acordate in avans, ci in regim de decontare. Astfel, companiile au nevoie sa gaseasca finantare pentru valoarea grantului la initierea proiectului. In acest sens, Raiffeisen Bank este pregatita sa finanteze atat valoarea grantului, cat si sa acopere partial restul de cheltuieli eligibile. Pe baza analizei proiectului, banca poate oferi finantare si pentru cheltuieli neeligibile.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro