Cum a ajuns berea Ciucas una din cele mai vandute beri din Romania

26 noiembrie 2020

Berea Ciucaș a fost ani la rândul una din cele mai vândute beri din România? Cum a ajuns la acest nivel cunoscuta bere-simbol a Brașovului?

Istoria berii Ciucaș începe încă din anul 1892. La acea vreme în Dârste, în județul Brașov, exista o dislilerie. Aceasta a fost cumpărată în 1892 de către concernul „Friederich Czell și Fiii”, care au construit în loc o fabrică de bere.

 

BERE CIUCAS eMAG supermarket
Astfel, a fost inaugurată în Brașov o afacere care s-a dezvoltat vertiginos de-a lungul anilor și a devenit o marcă de prestigiu în întreaga Românie.

Însăși în Monografia Brașovului se regăsește printre filele din anul 1922 cum numărul de angajați ai distileriei creștea în acel an la 130, în timp ce productivitatea anuală de bere și malț creștea la 40.000 de hectolitri, adică circa 80-90 de vagoane pe an.

BERE CIUCAȘ - emag.ro

Anul 1948 a adus, pe lângă schimbările politice din țară, și naționalizarea fabricii de bere și băuturi alcoolice, care a devenit „Aurora”.

A mai urmat un proces de retehnologizare, prin mecanizarea și automatizarea proceselor tehnologice, iar în perioada 1954-1959 a fost construită o nouă fabrică de malț aici, care a ajuns cea mai impotantă din țară.

O nouă etapă importantă de dezvoltare a avut loc și în perioada 1971-1974, când o secție nouă de fermentare a fost construită.

Au fost produse în acei ani mărci de bere blondă, brună și Porter, precum Poiana, Piatra Craiului, Aurora, Barsa, Corbul.

Ulterior a început producerea berii Ciucaș, aceasta beneficiind de o cerere importantă de piață.

Abia în 1995 fabrica de bere de la Dârste a fost privatizată și a devenit una din cele mai cunoscute mărci din România.

În anul 2004, fabrica de bere a fost cumpărată de concernul SABMiller şi a fost denumită „Ciucaş“, după marca de bere cea mai vândută. Ulterior, fabrica din Brașov s-a regăsit sub marca Ursus Breweries.

Ca urmare a achiziției grupului SABMiller de către grupul AB InBev, aprobarea Comisiei Europene a combinației între SABMiller și AB InBev a fost condiționată de un angajament ca AB InBev să vândă afacerile SABMiller în Europa Centrală și de Est (CEE). La data de 31 martie 2017, Asahi a finalizat preluarea fostelor afaceri ale SABMiller din Europa Centrală și de Est, inclusiv Ursus Breweries.

„Pentru comunitatea din Brașov, dar și pentru noi, fabrica de bere reprezintă un simbol de prestigiu, care de-a lungul timpului s-a străduit să ofere consumatorilor bere de bună calitate și să satisfacă cerințele acestora prin diversificarea permanentă a gamei de produse”, afirmă reprezentanții companiei.

În prezent, fabrica din Brașov are 220 de angajați și o capacitate de 1,2 milioane de hectolitri pe an.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro