Societăţile de asigurări oferă bonusuri, reduceri şi chiar unele servicii ataşate poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) pentru a-şi spori afacerile în această iarnă, când se încheie 65% din poliţe pentru 2008, care înseamnă prime de 300 milioane euro, spun asiguratorii chestionaţi de NewsIn. Bătălia pentru o piaţă a RCA de circa 300 milioane euro în două luni solicită la maximum imaginaţia asiguratorilor "Bătălia va fi destul de strânsă în aceste luni, deoarece aproximativ 65% din vânzările RCA sunt concentrate în lunile decembrie 2007 - ianuarie 2008", a declarat, pentru NewsIn, Gheorghe Grad, membru în consiliul director al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR).
El a menţionat că, în condiţiile unei valori totale a primelor brute subscrise de circa 450 milioane euro din vânzarea RCA, bătălia va fi acerbă, întrucât vor fi în joc circa 300 milioane euro.
"Presiunile acestei pieţe pe lunile decembrie şi ianuarie în ce priveşte vânzarea poliţelor RCA se vor diminua în fiecare an cu 10%, ca urmare a reînmatriculărilor prin vânzările de autovehicule. Astfel, după câţiva ani, presiunea ar putea să dispară", a mai spus Grad.
Pentru compania Allianz-Ţiriac Asigurări, "oferta specială" este reprezentată de programul personalizat de cotare online pentru persoane fizice, care ţine cont de profilul de risc al clientului.
"Practic, este vorba despre un tarif personalizat, în funcţie de sexul şi la vârsta şoferului, experienţa lui în trafic sau zona geografică de domiciliu", a precizat, pentru NewsIn, directorul de comunicare al companiei, Marius Onofrei.
El a adăugat că Allianz-Ţiriac mizează pe şoferii între 30 şi 60 de ani, iar pentru această grupă de şoferi, cu autoturisme care au o capacitate cilindrică între 1.800 şi 2.000 cmc, tarifele pentru o poliţă valabilă 12 luni în 2008 costă între 415 şi 466 lei.
"Pentru aceeaşi categorie de şoferi, cu autovehicule de peste 2.000 cmc, tarifele anuale pentru 2008 sunt cuprinse între 491şi 541 lei", a mai spus oficialul Allianz-Ţiriac.
În ce priveşte vânzarile de poliţe RCA aferente anului 2008, compania vrea să-şi menţină poziţia de lider al segmentului de companii (corporate) ca valoare a primelor brute subscrise, în condiţiile în care anul trecut a obţinut mai mult de o cincime din valoarea totală a primelor RCA destinate persoanelor juridice.
"Pentru 2008 ne propunem atragerea unui număr mai mare de clienţi persoane fizice, în special din categoria de vârstă amintită şi dorim, totodată, să schimbăm percepţia conform căreia Allianz-Ţiriac Asigurări, din postura de lider, practică tarife mai mari decât competitorii săi", a mai spus Onofrei.
Şoferii care aleg poliţa RCA de la Generali pentru toată perioada anului 2008 vor beneficia de un serviciu care constă în tractarea gratuită a autovehiculului, o singura dată, pe o distanţă de maximum 100 de kilometri (plus 100 km retur), ofertă care este valabilă pentru firme şi populaţie. Pentru a beneficia de acest serviciu, clienţii trebuie să îndelinească unele condiţii, printre care încheierea asigurării RCA pentru un an, plata integrală a primei de asigurare şi validarea autovehicului, care trebuie să aibă până în 2,5 tone.
"Serviciul de asistenţă rutieră este acordat de Asist Plus, prin intermediul Europ Asistance, o societate membră a grupului Generali", a menţionat, pentru NewsIn, Radu Ionescu, şeful biroului de Asigurari Auto în cadrul companiei.
El a adăugat că primele brute subscrise din vânzarea RCA până în noiembrie 2007 depăşesc cu circa 80% primele subscrise în perioada similară a anului 2006 şi speră să menţină acelaşi ritm de creştere şi pentru luna decembrie.
"Din 12 decembrie, am lansat o ofertă specială, care este valabilă în perioada 15 decembrie - 31 ianuarie 2008 şi care considerăm că va spori valoarea primelor brute subscrise cu 35% pe tot anul 2008, până la 150 milioane lei în primul trimestru din 2008, după ce vom ajunge la circa 200.000 de clienţi noi", a spus pentru NewsIn directorul diviziei de vânzări şi marketing din cadrul Asirom, Cătălin Stroe.
El a explicat că, pentru clienţii fideli ai companiei care aleg tot Asirom pentru încheierea unei poliţe RCA, se oferă un tarif special. De exemplu, pentru o Dacie cu o capacitate de 1.200 cmc, femeile vor plăti 177 lei (cu reducere de la 194 lei), iar bărbaţii vor achita 193 lei, cu reducere de la 210 lei.
Alţi asiguratori, precum Asiban, mizează pe oferta standard a companiei, de a micşora prima cu aproximativ 3% atât pentru clienţii "cuminţi" prin sistemul "bonus/malus", cât şi pentru şoferii din judeţe cu un trafic mai redus.
"Cea mai bună ofertă şi promovare pentru o companie de asigurări este aceea de a plăti daunele cu promtitudine", a conchis preşedintele Asiban, Dumitru Cerăceanu.
În această perioadă, clienţii Clal România vor primi unul sau două bonuri de carburant, în funcţie de valoarea RCA-ului.
"Pentru clienţii care doresc să-şi mai facă o altă asigurare în afară de cea auto obligatorie, în afară de două bonuri de carburant în valoare totală de 100 lei, la a doua asigurare de tip Casco, de exemplu, sau asigurarea locuinţei se acordă o reducere de 15%", a spus pentru NewsIn director general adjunct al companiei, Daniela Vasile.
Omniasig-Vienna Insurance Group, al doilea asigurator de pe piaţa românească în 2006, estimează că va încasa 5 milioane euro din vânzarea poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) şi că va atrage 50.000 clienţi, ca urmare a parteneriatului încheiat cu reţeaua Carrefour, potrivit preşedintelui societăţii, Constantin Toma.
Omniasig, în parteneriat cu Carrefour, a lansat 15 decembrie mai multe tipuri de asigurări destinate populaţiei, printre care poliţele RCA şi Casco. Punctele de vânzare pentru produsele de asigurare vor fi amplasate în magazinele Carrefour din ţară şi în agenţiile Carrefour Voiaj.
Asiguratorul Asitrans ţinteşte prime de 40 milioane lei în perioada octombrie 2007 - ianuarie 2008 din vânzarea a 80.000 de poliţe de răspundere civilă auto (RCA), mai mult decât dublu faţă de acelaşi interval din 2006, a spus pentru NewsIn directorul executiv al societăţii, Andrei Vlad Gluvacov. El a adăugat că, numai în perioada 22 octombrie-25 noiembrie 2007, compania şi-a dublat numărul de poliţe RCA vândute faţă de acelaşi interval din 2006, până la 22.000 poliţe, deoarece compania şi-a păstrat tariful şi a oferit tichete cadou cu valori între 20 şi 40 lei la încheierea poliţelor.
Pe de altă parte, Gluvacov a precizat că Asitrans este singura companie care vinde poliţe în rate pentru persoane fizice. Astfel, poliţele RCA cu o valabilitatea pentru un an pot fi achitate în patru rate, iar cele cu valabilitate de şase luni se pot achita în două rate. Totodată, clienţii RCA Asitrans beneficiază de tractare gratuită chiar şi în cazul unor defecţiuni tehnice, care nu au legătură cu un accident. Compania va investi circa 250.000 euro în campania de promovare cu privire la poliţele RCA pe toate canalele media, care include şi "barter", prin care Asitrans oferă asigurări în schimbul promovării.
Oferta specială pentru RCA de la asiguratorul Ardaf constă în practicarea "celor mai bune preţuri din piaţa la încheierea asigurării obligatorii de raspundere civila auto şi acordarea unei reduceri de 50% la încheierea asigurarii locuinţei împotriva dezastrelor naturale", a spus pentru NewsIn directorul de marketing al companiei, Alina Năstase.
Ea a adăugat că, în ce priveşte asigurarea locuinţei, aceasta acoperă riscul de cutremur, inundaţii, alunecare sau prăbuşire de teren.
Compania de asigurări Astra-Uniqa oferă cadou asigurarea locuinţei pentru primele şase luni din 2008, odată cu încheierea unei poliţe RCA. Totodată, compania menţionează, în pliantele expediate clienţilor prin poştă, că aceştia au posibilitatea să câştige întreaga valoare a poliţei RCA pe şase sau 12 luni.
Arbitrul asigurărilor spune că "ofertele speciale" sunt legale, însă cere asiguratorilor să practice tarifele anunţate
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a avertizat luna trecută, într-un comunicat, că societăţile autorizate să practice asigurări de răspunderea civilă auto vor fi sancţionate dacă practică alte tarife de primă anuale decât cele notificate şi publicate pe pagina de internet a acestora. Asiguratorii au notificat către comisie bonusurile pe care le practică în această perioadă, a spus pentru NewsIn preşedintele CSA, Angela Toncescu, care a subliniat că societăţile de asigurări nu se află în afara legii prin acordarea unor facilităţi suplimentare la vânzarea poliţelor RCA.
Potrivit legii, asiguratorii au obligaţia de a stabili tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe o perioadă de un an, calculate conform limitelor de despăgubire. În acest fel se garantează îndeplinirea obligaţiilor care decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevăzute de legislaţia în vigoare, plata contribuţiilor către fondurile stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.
Asiguratorii autorizaţi să vândă poliţe de asigurări obligatorii de răspundere civilă (RCA) trebuie să constituie şi să menţină, de la 1 ianuarie 2008, o rezervă tehnică de 60% din primele brute pentru a proteja interesele asiguraţilor şi a menţine gradul de solvabilitate impus de lege, a anunţat arbitrul asigurărilor pe 14 decembrie.
Şaisprezece companii de asigurări au primit până în prezent confirmarea menţinerii autorizaţiei de practicare a asigurării de răspundere civilă auto (RCA) de la 1 ianuarie 2008.
Aceleaşi companii care practicau RCA în 2007 au primit autorizaţie din partea arbitrului asigurărilor să practice RCA de la 1 ianuarie 2008, respectiv Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asiban SA, Asigurarea Românească - Asirom SA, Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare Astra SA, BCR Asigurări SA, BT Asigurări SA, Generali SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Unita Vienna Insurance Group SA, Asigurare Reasigurare Ardaf SA, ABC Asigurări-Reasigurări SA, Asitrans SA, Interamerican Romania Insurance Company SA, OTP Garancia Asigurări SA, Clal România Asigurări-reasigurări SA şi Carpatica Asig SA.
"Carpatica Asigurări a primit recent autorizaţia de practicare a RCA, deoarece între timp şi-a rezolvat problemele", a precizat pentru NewsIn Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Carpatica Asig fusese sancţionată, în luna noiembrie, de către arbitrul asigurărilor cu interzicerea practicării asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) timp de 30 de zile, deoarece societatea refuză să plătescă despăgubirile în baza poliţelor încheiate prin intermediari.
Nicoleta Margineanu- NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro