Romanii vor fi din ce in ce mai putini, tinerii vor emigra in continuare, iar cei care vor ramane in tara vor fi mai ales cei apropiati varstei a doua, sunt de parere demografii. Aceasta imbatranire a populatiei se va simti cel mai tare in economie, iar declinul, spun specialistii, ar atinge apogeul in 2025. Romania ar putea evita o criza demografica doar daca guvernantii vor lua masuri de stimulare financiara a familiilor, pentru a le determina sa aiba mai multi copii.
La ora actuala, populatia in varsta de munca in Romania este de 14 milioane. In 2050, daca nu intervine o redresare a natalitatii, populatia in varsta de munca va fi de doar 9 milioane, avertizeaza profesorul Vasile Ghetau, de la Centrul de Studii Demografice - Academia Romana.
In Romania sunt aproape 30 de pensionari la 100 de tineri, iar daca lucrurile nu se schimba, numarul pensionarilor se va dubla. Romania nu este singura tara care are si va avea probleme de imbatranire a populatiei. Acelasi fenomen are loc si in Germania, Austria, Grecia sau Portugalia. Diferenta este ca toate aceste tari iau masuri socio-economice. Bulgaria trateaza aceasta problema ca pe una de securitate nationala.
La noi, in ultimii trei ani, numarul nou-nascutilor a crescut. Lucru pe care guvernantii nu l-au luat in seama si am ajuns anul acesta sa trecem printr-o criza a gradinitelor fara precedent. Natalitatea in crestere este, insa, departe de a compensa valul masiv de emigratie.
Exista, insa, si aspecte pozitive. Emigratia a scazut rata somajului in Romania, iar tehnologiile moderne in medicina au prelungit speranta de viata. In medie, femeile traiesc 76 de ani, iar barbatii 65.
Parlamentul European este si el preocupat. Se estimeaza ca Produsul Intern Brut al Uniunii va fi in continua descrestere. Uniunea Europeana a decis sa finanteze programe de formare profesionala. Romania ar putea sa profite din plin de ele pentru a-i pregati pe cei care sunt la varsta la care cu greu isi mai gasesc un loc de munca.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro