Milioane de euro se pierd pe seama contractelor pe care ,multe din companiile de IT din Romania, le refuza potentialilor clienti din cauza lipsei de angajati capabili sa le onoreze.
Conform BusnessMagazin.ro, in Romania,concurenta pentru noi recruti in domeniul IT este foarte mare incat salariile sunt de doua ori mai mari decat media pentru un debutant,iar angajatii isi permit sa plece de la o companie la alta ,pentru o oferta mai buna.
Managerii din industrie sustin ca problema crizei de programatori se refera si la gradul de atractivitate a unui astfel de job ,in domeniul IT. Multi dintre oameni se feresc de joburile in domeniului IT-ului deoarece au senzatia ca tot ce trebuie sa faca e sa stea in fata calculatorului, in comaparatie cu alte joburi din domenii precum marketing,vanzari,comunicare si relatii cu publicul care mai implica si creativitatea si interactiunea cu alti oameni.
Dezechilibrul produs pe piata de munca intre absolventii iesiti si angajatori este evident.Zeci de contracte sunt refuzate pentru simplul motiv al numarului prea mic de angajati profesionisti in IT iar rata somajului creste in ceea ce priveste absolventi ai marketingului,filosofie,psihologiei,absolventi prea numerosi pentru oferta actuala a pietei de munca.
Nevoia angajatorilor din Romania in ceea ce priveste domeniul IT este ridicata in cazul inginerilor de software.Potrivit estimarilor ANIS, pentru a imbunatati nevoile companiilor IT ,ar fi nevoie de un numar dublu de studenti,priceputi in domeniul programarii.
Programarea este o meserie direct productiva,iar cei care vor si pot sa fie programatori sunt,indiferent daca urmeaza sau nu,o facultate in domeniu.
“Angajatorii din domeniul IT isi desfasoara activitatea pe o piata competitiva in toate centrele mari de IT din Romania,iar efortul de recrutare este direct influentat de ce tip de competente tehnice se cauta intr-un anumit loc si care planul de crestere in locul respectiv'' declara Valentin Metzger,delivey director in cadrul Endava.
Pana la urma, un angajator observa imediat cat de bun este un angajat de acest tip,indiferent daca are sau nu studii in domeniul tehnologiei si a informatiei.
Adelina Elena Baciu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro