Bugetele de venituri şi cheltuieli ale companiilor subordonate ministerelor, AVAS sau administraţiei locale vor fi prezentate spre consultare sindicatelor de ramură şi vor include o majorare a câştigului mediu brut lunar de maxim 60% din indicele de creştere a productivităţii muncii din unitate. Prevederile vor fi aplicate pentru regiile autonome, societăţile comerciale şi companiile naţionale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, precum şi la filialele acestora, dar nu şi în cazul societăţilor financiar-bancare şi de asigurări şi al societăţii comerciale Fondul Proprietatea SA, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate, miercuri, de Guvern.
Fondul de salarii anual prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli va fi fundamentat în baza indicelui de creştere a câştigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din indicele de creştere a productivităţii muncii, calculat în unităţi valorice comparabile sau unităţi fizice, după caz. Suplimentar faţă de această creştere, se va putea acorda o majorare a câştigului salarial mediu pe baza economiilor rezultate din reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri, dar nu mai mult de indicele de creştere a productivităţii muncii.
Directorii generali şi directorii vor conduce companiile în baza unui contract de mandat incluzând obiective de reducere a creanţelor, plăţilor restante şi pierderilor şi criterii de performanţă privind productivitatea muncii, aprobat de acţionari. Criteriile şi obiectivele înscrise în contractul de mandat vor fi actualizate anual, în termen de 30 zile de la data aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli.
Conducătorii companiilor vor fi remuneraţi în funcţie de îndeplinirea obiectivelor şi criteriilor de performanţă cuprinse în contractele de mandat şi aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli. Astfel, remuneraţia lunară a directorului general şi directorului va fi diminuată proporţional cu gradul global de neîndeplinire a obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30% din nivelul acesteia.
După aprobarea situaţiilor financiare anuale, conducătorului operatorului economic i se poate acorda un premiu anual de cel mult 12 remuneraţii brute lunare, proporţional cu gradul global de depăşire a obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro