Economia Romaniei va avansa in acest an cu 7%, comparativ cu 4,1% in 2005, cresterea fiind sustinuta de investitiile straine directe si de politica de majorare a cheltuielilor publice, conform datele elaborate intr-un studiu de analistii Economist Intelligence Unit (EIU). "Ritmul de crestere a PIB va incetini in 2007, dar va ramane la un nivel relativ inalt, de 6%. Investitiile vor continua sa fie motorul de crestere si, in acelasi timp, vor aparea noi unitati de productie. Romania va continua sa primeasca investitii straine directe, care vor finanta proiectele de amploare. Politica bugetara va continua sa puna accent pe majorarea cheltuielilor, dupa aderarea la UE, iar apropierea alegerilor va amana consolidarea politicilor fiscale si salariale, ceea ce va duce la majorarea consumului in 2007", se arata in studiu.
Estimarea EIU pentru acest an este similara cu cea anuntata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), insa pentru anul viitor, CNP prevede un avans de 6,5%. Analistii britanici atrag atentia asupra cheltuielilor publice ridicate, cu efecte imediate asupra consumului, va genera presiuni inflationiste si va conduce la un deficit de cont curent de aproape 12% din PIB. "Autoritatile romane cred ca mai pot tolera pentru o anumita perioada de timp un nivel inalt al deficitului extern, avand in vedere veniturile insemnate obtinute din privatizare si pe fondul investitiilor ridicate", se spune in studiu.
Pentru acest an, EIU anticipeaza o inflatie medie de 6,6%, iar pentru 2007 de 5,6%.
in prognoza de toamna, CNP a prevazut un nivel al inflatiei medii de 6,6%, iar pentru anul viitor de 5%.
Banca Nationala a Romaniei a stabilit tinte de inflatie (decembrie/decembrie) de 5% pentru acest an, 4% anul viitor si 3,8% in 2008, cu un interval de variatie de un punct procentual. BNR tinteste rata inflatiei raportata la sfarsitul anului fata de finele anului anterior, si nu inflatia medie. Pentru sfarsitul acestui an, BNR anticipeaza un nivel al inflatiei de 4,7%.
Potrivit economistilor EIU, exporturile Romaniei (FOB) se vor plasa in acest an la 33,56 miliarde dolari, in timp ce importurile (FOB) vor depasi 46 miliarde dolari. In 2007, ecartul dintre exporturi si importuri se va adanci, astfel ca valoarea exporturilor va creste la 40,6 miliarde dolari, in timp ce importurile vor avansa la 57,9 miliarde dolari.
Moneda americana va continua sa se deprecieze in raport cu leul, cursul mediu de schimb fiind de 2,84 lei/dolar in acest an si de 2,7 lei/dolar in 2007.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro