Avansul record al economiei româneşti din prima jumătate a acestui an a fost alimentat, probabil, de creşterile peste aşteptări în construcţii şi agricultură şi va duce la aprecierea leului, dar nu va determina o decizie de majorare a dobânzii cheie de către BNR, cred analiştii. Produsul intern brut (PIB) a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro) în primul semestru din acest an, în creştere cu 8,8% faţă de perioada similară din 2007, avansul economic anual în trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevoluţionare, arată estimările INS. Pentru intervalul aprilie - iunie 2008, analiştii chestionaţi de NewsIn estimaseră creşterea economică între 8% şi 8,5%.
"Creşterea economică din primul semestru constituie o surpriză pentru investitorii străini şi, din acest motiv, am putea vedea, în zilele următoare, o apreciere a leului, probabil sub nivelul de 3,50 lei/euro. Acesta ar fi, însă, singurul efect imediat al acestor date, care nu vor determina o nouă majorare a dobânzii cheie, deoarece banca centrală se aştepta deja la un nivel similar", a declarat, pentru NewsIn, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank România.
Economia României creşte "evident peste potenţial", putând să ajungă la un ritm de 8-9% în acest an, declara guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu pe 4 august, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Chidesciuc spune că alte motive pentru o nouă majorare a dobânzii de politică monetară ar putea fi eventualele comentarii negative ale agenţiilor de rating la adresa României, însă nu creşterea economică, deja luată în calcul de BNR.
Economistul de la ING Bank aminteşte că rezultatele bune din agricultură pe al doilea trimestru, care constituie "un şoc pozitiv de ofertă", ar fi favorabile pentru temperarea inflaţiei în următoarele luni, deoarece ar duce la scăderea preţurilor la alimente.
Segmentul serviciilor, cu o pondere importantă în produsul intern brut (PIB), ar fi putut evolua, de asemenea, peste aşteptări în trimestrul al doilea, mai consideră analiştii chestionaţi de NewsIn.
Analiştii îşi revizuiesc în creştere prognozele pe întregul an 2008
În urma publicării datelor despre creşterea economică pe primul semestru, economiştii spun că îşi vor modifica în urcare prognozele pentru avansul PIB pe tot anul 2008.
"În trimestrul al treilea, agricultura va avea o contribuţie consistentă. Vedem o scădere a autorizaţiilor de construcţii de luna iulie faţă de iunie 2008, dar aceasta se va resimţi abia în 2009. În aceste condiţii, creşterea economică în 2008 nu are cum să fie sub 8%", a declarat, pentru NewsIn, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
ING Bank şi-a revizuit, recent, estimarea pentru avansul PIB în 2008 la 8,1%, a precizat Chidesciuc, adăugând că, după datele pe al doilea trimestru, prognoza băncii "va urca spre 8,5%".
Creşterea economică ar putea încetini brutal în 2009, sub 4%
Analiştii avertizează, însă, că ritmul actual de creştere a economiei este peste potenţial şi că România nu va mai putea repeta performanţa în anii următori. Mai mult, ei avertizează că, în 2009, creşterea economică ar putea suferi o corecţie brutală, posibil până la un nivel sub 4%.
"Cred că sectoarele care au determinat creşterea record au fost agricultura şi construcţiile, acestea fiind segmente cu o evoluţie volatilă. Este clar că nu vom mai putea repeta performanţa în anii următori", a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, care estimează, deocamdată, un avans al PIB de 7,5% în 2008.
Potrivit lui Chidesciuc, ritmul de creştere a economiei s-ar putea reduce brusc, sub 4% în 2009, an în care se vor vedea, cel mai puternic, efectele mai multor factori, printre care politica fiscală relaxată, încetinirea economică în zona euro - principalul partener comercial al României - şi măsurile de limitare a avansului creditării luate de BNR.
"Am putea vedea, în 2009, o reducere, sub potenţialul de 6%, a creşterii economice şi de asemenea, o recesiune tehnică a economiei, adică rate de creştere negative, de la un trimestru la altul, nu anual, timp de cel puţin şase luni consecutive, pentru datele ajustate sezonier. Am mai asistat la un astfel de fenomen în 2005, după avansul puternic din 2004", a explicat economistul ING Bank.
El subliniază însă nu că nu va fi vorba despre o recesiune economică în adevăratul sens. "Recesiunea economică mai presupune şi creşterea şomajului şi scăderea salariilor, deci nu cred că vom asista la aşa ceva în România", a adăugat Chidesciuc.
Precedentul record de creştere economică pentru primul semestru a fost atins cu doi ani în urmă
Vârfurile precedente au fost atinse cu doi ani în urmă, când economia României a crescut cu 7,4% în primele şase luni, respectiv cu 7,9% în al doilea trimestru din 2006.
Altfel, cea mai alertă creştere economică s-a înregistrat în ultimele două trimestru din 2004 - 9,8% în iulie - septembrie respectiv 9,5% în intervalul octombrie - decembrie, însă comparaţiile între trimestre diferite nu sunt relevante.
Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, pe 21 august 2008, că produsul intern brut al României a crescut cu aproape 9% în al doilea trimestru al acestui an, avansul din prima jumătate a anului fiind de 8,6%, potrivit unor date statistice preliminare.
"Creşterea economică nu a mai atins acest nivel din perioada comunistă, însă nu putem face o comparaţie cu cifrele de atunci, deoarece se foloseau alţi indicatori", explica, la acea dată, Vosganian.
În primul semestru al acestui an, PIB-ul a fost de 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro), în creştere cu 8,2% faţă de cel din primul trimestru din 2007, şi tot cu mult peste aşteptările pieţei.
Detalii privind evoluţia PIB în primul semestru din 2008 şi despre principalele elemente componente ale acestuia vor fi prezentate de INS în cadrul conferinţei de presă de joi, 11 septembrie 2008.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro