Creşterea economică a României se va tempera începând cu a doua parte a lui 2008, de la nivelul record de 8,8% în primul semestru al acestui an, ajungând la aproximativ 4% pentru întregul an 2009, a declarat, pentru NewsIn, Kenneth Orchard, senior economist în cadrul agenţiei de rating Moody's. "Avansul produsul intern brut (PIB) al României se va tempera, cu siguranţă, în a doua parte a acestui an şi în prima jumătate din 2009. Creşterea economică mai lentă în statele care sunt parteneri comerciali ai României şi turbulenţele din pieţele financiare internaţionale vor împiedica avansul PIB-ului românesc într-un ritm la fel de alert ca în prezent", a explicat economistul de la Moody's.
În primele şase luni din 2008, PIB-ul României a avansat cu 8,8% faţă de acelaşi interval din 2007, iar în al doilea trimestru creşterea economică anuală a fost de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postcomuniste în România.
Pe de altă parte, Moody's nu anticipează o corecţie brutală pentru economia românească, aşa cum s-a întâmplat în cazul statelor baltice, deşi un astfel de scenariu nu poate fi exclus, mai spune Orchard.
"Creşterea economică în statele baltice a fost, în general, cu mult mai alertă - peste 10% - faţă de avansul curent al României şi s-a întins pe mai mulţi ani. De asemenea, boom-ul economic din ţările baltice a mers în paralel cu o bulă imobiliară, o creştere a creditării mai rapidă ca în România, dar şi cu deficite de cont curent mai mari", a mai spus economistul de la Moody's.
Agenţia de evaluare financiară mai prognozează, pentru acest an, menţinerea deficitului de cont curent al României la nivelul de anul trecut, de aproape 14% din PIB, însă nu exclude nici o uşoară diminuare a acestuia.
"În 2009, temperarea creşterii economice ar putea determina o restrângere mai puternică a deficitului de cont curent al României, posibil până la 10% din PIB", a mai spus Orchard.
Moody's este singura dintre marile agenţii de evaluare financiară care a menţinut perspectiva stabilă ataşată ratingului de ţară atribuit României.
La începutul acestui an, agenţia de rating Fitch a anunţat că a coborât perspectiva ratingului României de la 'stabilă' la 'negativă', la doar câteva luni după ce Standard & Poor's a luat o decizie similară. Următorul pas după o astfel de măsură, în cazul în care datele economice despre România nu se îmbunătăţesc, este coborârea ratingului de ţară.
"Ratingurile României sunt bine susţinute de nivelul scăzut al datoriei guvernamentale şi de faptul că economia este mai puternică şi mai diversificată ca acum 10 ani. În schimb, îngrijorările Moody's sunt legate de politica fiscală laxă, deficitul de cont curent mare şi de posibilitatea unei temperări bruşte a avansului PIB", a mai explicat Orchard.
El a adăugat că agenţia ar lua în calcul o retrogradare a României doar în cazul adâncirii, pentru o perioadă mai lungă, a deficitului bugetar, fără reforme fiscale, sau în cazul unui regres al reformelor economice şi instituţionale implementate în anii premergători aderării României la UE.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro