Creşterea creditării în zona euro s-a situat în iunie la cel mai redus nivel din ianuarie 2006, după ce impactul evoluţiei economice a depăşit aşteptările specialiştilor, arată datele publicate, vineri, de Banca Centrală Europeană (BCE). Economiştii au anunţat că o reducere la scară largă a disponibilităţilor financiare şi a creşterii creditării au micşorat presiunea asupra BCE de a majora dobânda de politică monetară.
"Evoluţia arată că politica monetară a BCE dă rezultate şi înseamnă că liderii instituţiei au un motiv mai puţin pentru o nouă majorare a dobânzii", a declarat economistul Holger Schmieding, de la Bank of America.
Rata de creştere a masei monetare M3, care include banii aflaţi în circulaţie, depozitele bancare pe termen scurt şi instrumentele pieţei monetare, s-a redus mai rapid decât s-a anticipat, la 9,5%, cel mai mic nivel din noiembrie 2006, comparativ cu 10% în mai 2008.
Avansul din luna mai a fost revizuit în scădere de către BCE, de la estimarea iniţială de 10,5%, pe fondul unor rezultate sub aşteptări pe segmentul instrumentelor financiare.
Împrumuturile acordate sectorului privat au consemnat un avans de 9,8%, în scădere de la 10,5% în mai, la nivelul minim al unui sondaj Reuters, care estima o medie de 10,1%.
Inflaţia în zona euro este de 4%, mai mult decât dublul ţintei BCE, iar instituţia bancară a anunţat că datele pe care le deţine indică o perioadă lungă de presuni inflaţioniste, din cauza cantităţii prea mari de bani din piaţă, raportat la nivelul creşterii economice, care poate conduce la o accelerare a creditarii.
O diminuare a avansului creditării este binevenită, rata de majorare a împrumuturilor acordate fiind prea ridicată comparativ cu alte perioade similare, a declarat Thorsten Polleit, economist la Barclays Capital.
"Avem o creştere a creditului de peste 10%, mult prea mare cu perioadele similare din ciclurile economice anterioare", a afirmat el, estimând "niveluri mai sănătoase", pntru rata de creştere.
Diminuarea avansului masei monetare M3 indică o schimbare a direcţiei fondurilor investitorilor către finanţarea pe termen lung a băncilor, semnalând o creştere a încrederii în bănci, a spus Polleit
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro