Contributia mica la pensiile private obligatorii duce la o pensie insuficienta

29 ianuarie 2007

Contributia de doar 2% din venitul unui salariat la pensiile private obligatorii (pilonul II) este prea mica si, desi va urca la 6% in urmatorii ani, nivelul scazut al acesteia nu poate duce la o pensie "adecvata", declara presedintele ING Asigurari de Viata, Bram Boon. 2% pentru pilonul II reprezinta un nivel foarte mic, a apreciat reprezentantul celei mai mari companii de asigurari de viata din Romania, ING Asigurari. Potrivit planului, aceasta contributie va urca pana la 6% in urmatorii ani, “totusi este mult prea mic nivelul pentru a putea oferi o pensie adecvata”.

“Daca ar fi sa comparam cu alte tari din aceasta regiune, am remarca ca aceasta cifra variaza de la 8-10%, in conditiile in care au urcat mult mai repede decat se va face in Romania”, a afirmat Boon. “in plus, acest lucru nu este in interesul participantilor, deoarece daca te vei apuca sa contribui de la o varsta mai inaintata, suma acumulata nu va fi rezonabila”, a continuat acesta. “Sper ca populatia va insista pentru a mari contributia. Cu siguranta va exista un lobby in interiorul industriei pentru acest lucru”, a afirmat reprezentantul ING.

De asemenea, si taxele percepute sunt foarte mici, insa Boon se asteapta ca acestea sa fie marite in viitor. Aceasta "bila neagra" impiedica, intr-o anumita masura, dezvoltarea industriei pensiilor. in plus, Boon este de parere ca industria are nevoie de sprijinul oficialitatilor. “Este foarte important ca Guvernul sa emita obligatiuni, pentru a sprijini industria pensiilor”, este de parere Bram Boon, care este si vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Legat de fondurile de pensii private facultative (pilonul III), nemultumirea cea mai mare a asiguratorilor este faptul ca nu este stimulata economisirea prin fondurile de pensii. “Deductibilitatea este de numai 100 euro pentru angajator si 100 euro pentru angajat, ceea ce este aproape nimic”, a afirmat Boon. Totusi, directorul companiei de asigurari se asteapta ca aceasta facilitate sa fie imbunatatita in viitor. “Nu sunt prea ingrijorat la acest capitol”, a mai spus Boon.

“In industria fondurilor de pensii nu va exista o lipsa a transparentei, deoarece vor fi supravegheate puternic. Este clar ce instrumente investitionale sunt folosite si ce taxe sunt percepute de industrie”, a afirmat reprezentantul ING. Cartelul Alfa este de parere ca fondurile de pensii private obligatorii reprezinta o forma de specula pe banii contribuabililor. Definirea ratei de rentabilitate, sub forma logaritmica, nu permite participantilor evaluarea corecta a modului in care banii lor sunt administrati, dar permite companiilor sa functioneze cu rata de rentabilitate negativa, considera Cartel Alfa. Companiile sunt insa de alta parere. Directorul general al Aegon Europa Centrala si de Est, Gabor Kepecs declara recent ca legea pensiilor private obligatorii si normele de reglementare in domeniu sunt prea restrictive si pun probleme operatorilor din piata. "Comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est, legislatia romaneasca in domeniul pennsiilor private obligatorii este prea dura in ceea ce priveste limita maxima a comisioanelor de administrare percepute de companii, precum si in privinta instrumentelor financiare in care administratorii de fonduri pot plasa banii participantilor", a afirmat oficialul Aegon.

Potrivit proiectului de lege privind pensiile private obligatorii, in primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor.

Arbitrul pensiilor private, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) urmeaza sa elaboreze in termen de sase luni legislatia aferenta pilonului II al pensiilor private obligatorii, a anuntat, vineri, institutia. CSSPP afirma ca primele contributii din pilonul II sunt asteptate la inceputul anului 2008. Publicarea normelor ce vor reglementa piata pensiilor private facultative va fi finalizata in primul trimestru al acestui an.

La pilonul II de pensii, luand in calcul o varsta de pensionare de 65 de ani, cu o contributie lunara care pleaca de la 2% din salariul brut mediu pe economie si ajunge la 6%, dupa opt ani, potrivit legii, incepand cu varsta de 30 de ani si tinand seama si de ajustarile impuse de inflatie, se va putea obtine o pensie de circa 300 lei pe luna.

Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). La pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii de pana la 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa. Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii pot percepe un comision anual de maxim 2% din valoarea contributiilor colectate la fondul de pensii si un comision lunar de maxim 0,05% din valoarea activului net al fondului de pensii.

Daca contribui 30 de ani cu 100 de euro ai parte de 80.000 de euro , ala final 

O contributie lunara de 100 euro, timp de 30 de ani la un fond de pensii privat facultativ ar putea asigura o disponibilitate de 268.000 lei (aproape 80.000 de euro, la cursul actual) la varsta pensionarii, a declarat presedintele - director general ING Asigurari de Viata, Bram Boon.

“In practica vom vedea cum oamenii isi vor adapta contributia pe masura ce le creste venitul si isi vor mari, cu siguranta, contributia”, a mai spus Boon, care este si vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

“Indiferent de varsta, oamenii ar trebui sa investeaca in fondurile de pensii facultative, deoarece macar ai ceva pus de o parte” , a spus Boon. “O realitate este ca oamenii nu au destula disciplina pentru a-si asigura un venit suplimentar la pensie”, a continuat acesta.

 

Sursa: NewsIn

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro