Comitetul pentru Drepturile Femeii din cadrul Parlamentului European (PE) a aprobat un raport ce propune prelungirea concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni şi prevede ca acesta să fie plătit integral.Raportul a fost adoptat cu 19 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi o abţinere, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.
Prelungirea concediului s-ar aplica şi persoanelor care muncesc de acasă sau deţinătorilor de afaceri proprii.
Totodată, raportul reglementează acordarea concediului de paternitate pentru bărbaţi, de minimum două săptămâni. Statele membre care nu au introdus concediul de paternitate plătit integral sunt încurajate de UE să facă acest lucru.
Legislaţia privind concediile de maternitate şi paternitate ar trebui să se aplice şi în cazul minorilor adoptaţi, în vârstă de sub un an. În plus, statele membre ar trebui să asigure un salariu adiţional în cazurile de copii născuţi prematur, copii născuţi cu dizabilităţi, mame cu dizabilităţi, mame adolescente, naştere multiplă şi naştere survenită la mai puţin de 18 luni de la una precedentă.
Comitetul a adoptat şi amendamente ce interzic concedierea femeilor însărcinate, de la începutul sarcinii şi până la şase luni înaintea încheierii concediului de maternitate. În plus, concedierea în această perioadă de şase luni trebuie justificată în scris.
Europarlamentarii au mai stipulat că femeile întoarse din concediu de maternitate trebuie să se întoarcă pe acelaşi post sau pe unul echivalent - cu acelaşi salariu şi aceleaşi responsabilităţi.
Membrii comitetului au mai precizat că angajatele nu trebuie obligate să presteze ture de noapte sau ore suplimentare de muncă în ultimele zece săptămâni de sarcină.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro