Complementaritatea familie - cariera

14 iulie 2006

Foarte multi oameni se plang in zilele noastre ca se confrunta cu un adevarat conflict intre familie si cariera, gasind o adevarata incompatibilitate intre cele doua. De regula stresul provocat intr-o directie este mult amplificat de cealalta astfel incat de multe ori persoane importante ajung sa divorteze sau sa fie nevoite... sa renunte la o cariera stralucita datorita problemelor pe care aceasta ajunge sa le creeze in familie. Problema este cu atat mai frustranta pentru o persoana tanara aflata la inceput de drum. Lipsa de experienta si incapacitatea de gestionare si de completare a celor doua cai constituie probleme serioase, care pot duce la certuri familiale si la o inconstanta in lucru.

Familia si cariera, cai care nu se exclud, ci se completeaza

Afirmatia prezentata mai sus pare putin credibila la prima vedere, dar este totusi adevarata. Unul dintre principiile destul de greu de atins, si din punct de vedere psihologic analizat destul de grosier este: Nu aduce problemele de acasa la servici, si problemele de la locul de munca acasa. Nu putem recunoaste acest principiu decat dintr-un punct de vedere, si anume cel legat de aducerea problemelor de acasa la servici. Ele nu pot cunoaste o rezolvare aproape niciodata acolo, intr-un mediu in care se poate vorbi cel mult despre aliante si amicitii, dar arareori de prietenii trainice. Astfel s-ar incalca discretia familiala, practic s-ar recunoaste falimentul sentimental, imposibilitatea comunicarii si solutionarii problemelor cu partenerul de viata, lucru extrem de grav si care, odata aflat de acesta, s-ar putea dovedi o ruptura iremediabila. In privinta discutarii problemelor de la servici acasa, este aproape imposibil psihic vorbind, ca un om stresat din toate punctele de vedere sa tina in propriul suflet aceasta povara. Si, daca ne intrebam atent, in cine ar trebui sa aiba cea mai mare incredere? In proprii colegi, sau in persoana alaturi de care doreste sa-si petreaca restul vietii? Fara indoiala ca problemele avute la locul de munca trebuie prezentate calm, fara a ne varsa supararea pe celalalt care nu este cu nimic vinovat. Solutionarile trebuie gasite impreuna, iar acest lucru apropie, si din nou vom constata blandetea si rabdarea cu care suntem tratati de cineva care ne iubeste si alaturi de care putem gasi oricand rezolvari. Nu se poate pune iarasi o bariera intre cariera si familie, ele trebuie ingemanate. Un telefon dat acasa in timpul programului reprezinta oare o imixtiune a familiei in programul de lucru? Nu, este o chestiune absolut normala. Munca o facem in primul rand pentru a ne intretine familia si abia apoi pentru placerea noastra individuala. De asemenea, trebuie sa fim tot timpul interesati de domeniul de lucru al persoanei alaturi de care traim. Orice amanunt din viata sa trebuie sa ne intereseze, daca avem intr-adevar sentimente reale fata de ea.

Serviciul acasa

Desi putem discuta unele lucruri legate de servici acasa, este benefic sa se renunte la orice activitate conexa acestuia acasa, cu exceptia situatiilor in care lucram in propria noastra locuinta. Dorinta de a mai face ceva, trebuie legata in acest mediu strict de familie: discutiile cu nevasta, copiii sa fie, dupa rezolvarea eventualelor probleme, epurate de orice cuvant legat de servici, altfel sunt pierdute clipe pretioase de intarire a legaturii (in special in cazul tinerilor). In familie, predominanta trebuie sa fie relaxarea, nu incordarea, increderea, nu suspiciunea, daruirea, nu castigul. De aceea, vizionarea unui film impreuna, a cititului unei carti care le place amandurora sau a jocului cu copiii sunt de preferat unui monolog banal despre ascensiunea personalului in firma.

Familia primeaza in fata carierei

Iata un principiu de aur: Macar o zi intreaga pe saptamana trebuie dedicata familiei. De regula, oamenii uita sa mai petreaca o zi din timpul lor extrem de important in cadrul familiei, considerand ca oricum pentru aceasta sacrifica suficient timp in fiecare dimineata sau seara. Este imposibil ca o relatie sa se pastreze in conditiile acestea. Certurile nu vor intarzia sa apara, iar cariera va avea si ea de suferit. Ceea ce se intelege greu este faptul ca ele sunt strans legate si se influenteaza reciproc. Chiar daca nu vorbeste, unui om ii vor zbura gandurile la problemele de acasa in timpul serviciului, pentru ca familia ramane in cele din urama mai importanta, indiferent de munca prestata. Familia semnifica viata, iar serviciul este doar  ajutorul acesteia din punct de vedere material. De asemenea e foarte grav daca o persoana ajunge sa renunte la familie in favoarea carierei, deja arata un egoism excesiv.

Din nefericire, astazi tot mai putini oamenii reusesc sa alega corect si sa echilibreze lucrurile. Tineri sau batrani repeta greselile de mai sus. Singura solutie pentru pastrarea celor doua drumuri ramane atingerea lor, macar tangential, altminteri este foarte posibil sa nu mai putem pastra decat unul si nu se poate supravietui fizic fara serviciu si sufleteste fara familie.

Alexandru Banescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro