In cadrul unei conferinte din ciclul TED Talk, politicianul german Malte Spitz demonstreaza ca, datorita Directivei pentru stocare datelor emisa de Comisia Europeana, companiile de telecomunicatii au dreptul de a stii totul despre viata privata a abonatilor. Astfel, toate comunicarile pe care le facem prin telefon sau prin internet sunt stocate undeva, putand fi accesate oricand este nevoie de ele.
Spitz povesteste despre cum a reusit sa „smulga” de la compania de telefonie mobila la care este abonat inregistrarile activitatii sale de comunicare pentru o perioada de sase luni. Prima reactie, in momentul in care a solicitat companiei aceste informatii a fost, bineinteles refuzul categoric. Cu toate acestea nu s-a lasat si a pornit o actiune in instanta impotriva companiei. Inainte de inceperea procesului compania respectiva i-aa propus sa renunte la actiune si i-a oferit inregistrarile.
Spitz a primit acasa un CD, pe care erau aproape 36.000 de randuri de inregistrari ale conversatiilor sale. Cand a deschis fisierul, a fost socat sa constate ca acesta continea toate convorbirile telefonie pe care le avusese in ultimele sase luni, pana in cel mai mic detaliu, precum si locurile prin are umblat in acest timp. Si-a dat seama ca este urmarit in fiecare secunda, atat el, cat si persoanele cu care intra in contact.
Deoarece a considerat ca ii este incalcat dreptul la libertate a facut publice datele pe mai multe site-uri pentru a arata opiniei publice usurinta cu care oricine poate fi urmarit.
Conferinta TED Talk in care vorbeste despre aceasta problema poate fi urmarita mai jos:
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro