Românii care vor să ramburseze anticipat un împrumut nu vor mai plăti taxă de penalizare. Specialiştii în drept civil spun că acest comision este abuziv,.iar Uniunea Europeană a decis să îl elimine, în următorii doi ani. În cazul leasing-ului rambursarea anticipată costă mai mult. Conform contractului, clienţii care plătesc în avans vor suporta, pe lângă taxa de penalizare, şi o serie de consecinţe fiscale.
Taxa percepută pentru plata în avans a datoriei poate ajunge chiar până la 7%. Există două bănci care au exclus comisionul de rambursare anticipată, dar asta nu înseamnă costuri mai mici pentru clienţi. În astfel de cazuri, banca percepe un comision iniţial mai ridicat.
Există instituţii de credit care elimină penalizarea după câţiva ani de la acordarea împrumutului. Unele credite pot fi rambursate în avans băncii chiar după primul an, fără comision. O altă schemă de penalizare practicată de bănci este aceea a comisioanelor descrescătoare. Deocamdată, însă, singura soluţie pentru clienţii care nu vor să plătească taxă de rambursare anticipată este să dea banca în judecată.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro