Comisia Europeana va avertiza oficial Romania in legatura cu taxa de prima inmatriculare

20 martie 2007

Comisia Europeana va avertiza public, miercuri, autoritatile de la Bucuresti ca taxa de prima inmatriculare auto in vigoare in Romania incalca acquis-ul comunitar, a anuntat, luni, la Bruxelles, comisarul european pentru fiscalitate si uniune vamala, Laszlo Kovacs. Executivul comunitar a informat guvernul roman, la inceputul acestui an, in legatura cu acest aspect, dupa care au urmat consultari bilaterale pentru solutionarea problemei. Guvernul roman nu a procedat la nici o modificare.

Prin urmare, constatand ca Romania continua sa aplice masuri discriminatorii fata de automobilele de mana a doua achizitionate din alte state ale Uniunii, Comisia va trece la cea de-a doua etapa a procedurii de 'infingement' (incalcare a prevederilor Tratatului UE).


"Reglementarea nu poate fi mentinuta in forma actuala", a precizat oficialul european.

Decizia de a trimite o scrisoare publica se ia de catre Colegiul Comisarilor, cu majoritate de voturi. Pentru Romania, acest lucru se va petrece, miercuri, la sedinta saptamanala a Comisiei Europene, ceea ce nu constituie o surpriza, deoarece autoritatile de la Bruxelles au adus la cunostinta celor de la Bucuresti inca din ianuarie calendarul procedurii de infringement.

Nu se asteapta surprize nici in privinta votului comisarilor - care este secret - intrucat nu incape nici o indoiala ca Romania incalca prevederile Tratatului prin aceasta taxa - au comentat, pentru Rompres, surse din cadrul Comisiei Europene.

Conform art 226-228 din Tratatul UE, atunci cand Comisia Europeana considera ca un stat membru a incalcat dreptul comunitar, ii trimite acestuia o scrisoare formala de notificare, cerandu-i sa furnizeze observatii in termen de doua luni.

Daca tara respectiva nu inceteaza incalcarea dreptului comunitar, iar informatiile transmise nu sunt satisfacatoare pentru Comisie, aceasta emite un aviz motivat, ale carui prevederi statul membru trebuie sa le indeplineasca in termen de doua luni.

In caz contrar, Comisia Europeana aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, a carei decizie este obligatorie. Daca statul membru nu respecta decizia CEJ, Comisia poate, dupa trimiterea unei noi notificari formale si a unui nou aviz motivat, sa aduca respectiva chestiune in fata CEJ pentru a doua oara, cerand impunerea unei sanctiuni financiare (amenzi), conform articolului 228 din Tratatul CE.

Pana in prezent, Comisia Europeana a mai folosit procedura de infringement referitoare la taxa auto impotriva Poloniei, Greciei, Olandei, Finlandei, Ungariei, Ciprului si Danemarcei. Ungaria a fost condamnata de CEJ si obligata la restituirea sumelor platite ca taxe auto neconforme cu acquis-ul comunitar.

De mentionat ca luni, premierul Calin Popescu-Tariceanu a reiterat ca executivul roman nu intentioneaza sa renunte la taxa de prima inmatriculare auto.

'Singurul lucru care-l va face guvernul este sa gaseasca o solutie care, in acelasi timp, sa armonizeze interesele Romaniei si conditionalitatile care sunt puse de Uniunea Europeana. Dar nu vom renunta la aceasta taxa. Pentru ca interesul este sa avem in Romania nu masini poluante, ci masini care polueaza mai putin, nu masini nesigure, ci masini care sunt la nivel tehnologic cel mai inalt din punctul de vedere al sigurantei rutiere. Nu ne intereseaza sa cream terenul pentru un comert dubios si de multe ori ilicit, ci ne intereseaza sa garantam locurile de munca si sa stimulam in continuare locuri de munca. (...) Eu ca prim-ministru nu sunt adeptul ideii ca dupa ce Romania s-a remarcat prin importul de cauciucuri uzate, de haine uzate, trebuie sa ne remarcam si prin importul de masini uzate. Cu alte cuvinte, sa transformam Romania intr-un fel de lada de gunoi a Europei', a declarat primul ministru.

Sursa: Rompres

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro