Comisia Europeana se pronunta asupra influentarii deciziilor instantelor romanesti

15 februarie 2011

Europarlamentarii social-democrati, Victor Bostinaru si Adrian Severin - vicepresedinte al Grupului S&D, impreuna cu eurodeputata Catherine Trautmann - presedinta delegatiei socialiste franceze si Glennis Willmott - presedinta delegatiei laburiste britanice, au adresat saptamana trecuta, o interpelare Comisiei Europene referitoare la influenta exercitata de aceasta asupra justitiei din Romania.


Eurodeputatii semnalau faptul ca, la anumite decizii ale instantelor romane, in speta decizia arestarii preventive a Presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, printre motivele care stau la baza hotararilor, este mentionat si "impactul asupra celor care monitorizeaza Romania pe probleme de coruptie".


Conform eurodeputatilor, instantele de judecata romane adopta decizii motivate de presiunea exercitata de organisme si institutii externe, precum Comisia Europeana, sub influenta opiniei publice si nu in baza legii sau a faptelor concrete. Astfel, eurodeputatii au intrebat executivul comunitar daca exercitarea, sub orice forma, a unor presiuni este compatibila cu mandatul acestei institutii, cu principiul separarii puterilor sau cu principiul independentei justitiei.


De asemenea, eurodeputatii au mai cerut Comisiei Europene sa explice de ce aceasta accepta sa fie mentionata in astfel de manevre politice nationale, daca a exercitat presiuni asupra Romaniei sa impuna astfel de decizii si in ce masura arestul preventiv, astfel motivat, este in conformitate cu Articolul 6 al Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale. Comisiei Europene i s-a cerut sa precizeze si daca aceste consecinte deriva din maniera in care a fost gestionat Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei, aplicat Romaniei din anul 2007.  

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro