Comertul electronic face vanzari de milioane in Romania

2 august 2006

Piata comertului electronic in Romania a cunoscut in ultimul timp o dezvoltare rapida, dar nimeni nu poate evalua cu exactitate ce presupune aceasta activitate in prezent ca volum de business, precizeaza analistii No-Cash. Trebuie mentionat faptul ca, pe langa magazinele care vand prin intermediul unopr procesatori inregistrati in Romania, exista si comercianti care proceseaza la extern.

Magazine virtuale..

Acestea sunt inrolate in sistemul 3D Secure, cel mai inalt standard in materie de securizare a tranzactiilor pe internet, iar informatiile de pe acest sector sunt centralizate de procesatorul RomCard, cel care a implementat acest standard in Romania simultan la BCR, Raiffeisen Bank si Banca Tiriac. Potrivit RomCard, cel mai apreciat magazin virtual este www.emag.ro, a fost desemnat magazinul anului 2005 de Link Magazine in cadrul Galei Premiilor e-commerce.

... si procesatorii la extern

Aceasta categorie, a comerciantilor care proceseaza prin intermediul un companii din strainatate, nu este monitorizata de nimeni. Deci, nu exista anumite statistici oficiale despre numarul acestor magazine virtuale si volumul de business pe care acestea il genereaza. Asa este cazul cu www.nu-ma-uita.ro, care este o florarie on line ale carei tranzactii sunt procesate prin intermediul IKOBO Payment System. Un alt exemplu este www.cadoultau.ro, care accepta la plata prin card bancar direct pe Internet insa proceseaza prin sistemul 2checkout.

Statisticile vorbesc de la sine

Primele tranzactii in sistem 3D Secure s-au realizat in martie 2004, dar rezultatele acestora au fost vazute mai tarziu. Astfel, in primul trimestru din 2006, s-au inregistrat mii de tranzactii, ale caror valoare s-a mentinut pana in luna martie anul curent, cand numarul tranzactiilor s-a ridicat la 7.700. Chiar daca, volumul tranzactionat pe primul semestru din acest an s-a ridicat la doar 2,1 milioane Euro, spre deosebire de 2005, situatia s-a inversat astfel incat in jur de 90% din numarul de tranzactii inseamna carduri emise in Romania care au fost utilizate atat la intern cat si la extern. Diferenta de 10% se imparte in mod egal intre cardurile emise (in Euro sau in USD), de bancile din strainatate, care au fost folosite pentru cumparaturi din magazinele virtuale romanesti. In conformitate cu statisticile RomCard, media unei tranzactii pe Internet cu un card emis in moneda locala este de peste 200 RON, in vreme ce pe cardurile emise in strainatate, in functie de valuta in care au fost emise, se inregistreaza 160 USD si 125 EUR.

Conform datelor VISA, in primele cinci luni din acest an s-a inregistrat un volum de opt milioane USD tranzactionate pe cardurile romanesti (fata de 12,5 milioane USD cat s-a inregistrat in tot anul 2005).

Diferenta dintre cifrele RomCard si cele oferite de Visa pentru 2006 are o singura explicatie: reprezinta tranzactii efectuate cu carduri neinregistrate 3D Secure. Si este logic daca ne gandim ca din 27 de emitenti, doar sapte (BCR, Raiffeisen, Banca Tiriac, BRD, Alpha Bank, Romexterra si CEC) au oferit clientilor posibilitatea de a se inrola in acest sistem. Clientii celorlalte banci pot la randul lor sa tranzactioneze pe Internet, insa o fac pe riscul lor intrucat gradul de securitate al tranzactiei este inferior celui oferit de 3D Secure.

Cosmina Doicu
[email protected]

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro