Preţurile în zona rezidenţială din nordul Capitalei au urcat până la 6.000 euro pe metru pătrat, din cauza epuizării terenurilor construibile, ajungând în cazul apartamentelor dintr-o clădire în construcţie pe strada Gogol, din cartierul Primăverii, la 8.617 euro pe metru pătrat, potrivit Colliers. "Preţurile ridicate se datorează în primul rând preţurilor terenului, care au atins un nivel extrem de ridicat, fiind comparabil cu cele la care se tranzacţionează un teren în vestul Europei. (...) preţurile au urcat în zonele de lux până la 6.000 euro pe metrul pătrat, indiferent de finisaje sau facilităţi", se arată într-un studiu al companiei de servicii imobiliare.
Colliers dă ca exemplu zona Pipera-Tunari unde, în zece ani, preţul terenului a avansat de până la 200 de ori, de la 5 dolari pe metrul pătrat la 1.000 de euro pe metrul pătrat.
De asemenea, în anumite zone din cartierul Primăverii, preţul unui metru pătrat de teren poate atinge chiar şi 5.000 euro.
Cu toate acestea, în această zonă sunt dezvoltate foarte multe proiecte rezidenţiale noi, iar cumpărătorii sunt încă dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru a locui într-o locaţie superioară, se mai arată în studiu. Pentru a micşora preţul unui metru pătrat construit, dezvoltatorii preferă sa construiască pe verticală, la o densitate mai ridicată.
Totuşi, potrivit Colliers, piaţa rezidenţială de lux din Bucureşti nu a atins nivelul de satisfacere a cererii.
De asemenea, oferta nu este nici suficient de variată, zona de nord oferind doar soluţii locative scumpe, cu valori mai reduse pe metru pătrat doar în zona de periferie.
Totodată, tendinţa este ca dezvoltările rezidenţiale să se mute şi mai spre nord, în zone relativ noi, precum Siseşti, Odăi, Jandarmeriei sau Petricani.
În acelaşi timp, conform datelor Colliers, 70% din românii care cumpăra locuinţe de lux le închiriază, datorită faptului că îşi recuperează rapid banii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro