Colaps in retailul farma: 25% dintre farmacii se vor inchide in 2010

27 noiembrie 2009

Prelungirea termenelor de plata cu pana la sapte luni, precum si marjele de profit scazute pentru medicamentele cu prescriptie aduc farmaciile aproape de falimente. Daca in ultimele patru luni s-au inchis 84 de farmacii, anul viitor situatia se va agrava, 1.500 din farmaciile la nivel national riscand sa traga obloanele. “In trimestrul al treilea din an s-au inchis 42 de farmacii, acelasi numar fiind inregistrat si in octombrie. Pana la sfarsitul anului, am putea sa asistam la aceeasi evolutie, daca nu chiar la o intensificare a inchiderilor”, a declarat Petru Craciun (foto), directorul general al companiei de cercetare a pietei farma Cegedim Romania.

Cele mai expuse farmacii sunt cele din mediul rural, dar si cele din orasele mici si zonele defavorizate, care au incasari mai mici de 30.000 de euro. “Un termen de plata de 210 zile inseamna finantare din surse proprii de 1,05 miliarde de euro. Daca pe piata dobanda ar fi de 8,5%, iar farmaciile ar lua credit ca sa-si poata desfasura activitatea fara banii de la stat, costul ar fi de 90 de milioane de euro sau 15.000 de euro in medie pentru o farmacie”, explica Cegedim in raportul SAR, publicat saptamana aceasta.

In conditiile acestea, multe afaceri din retailul farmaceutic devin nesustenabile si, in lipsa unei infuzii de capital, risca sa intre in faliment. Deja circa 10% dintre farmaciile din Romania sunt date in judecate de furnizori pentru ca au intrat in incapacitate de plata, iar situatia nu va putea fi deblocata daca statul nu va plati la timp pentru medicamentele gratuite si compensate.

Socul resimtit de farmacii se transmite, in lant, mai departe la producator/importator, care se vede astfel pus in situatia de a finanta cele sapte luni de recuperare a creantelor.

Wall Street

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro