Numarul falimentelor companiilor romanesti a crescut anul trecut cu 45% fata de 2005, la 10.431 firme, cel mai riscant sector de activitate fiind comertul, cu o pondere de 37% din total, potrivit unui studiu al Coface Romania. Din totalul firmelor aflate in diverse stadii ale procedurii de faliment, 4.604 erau in procedura de faliment deschisa, 1.625 in reorganizare judiciara, 3.710 si-au inchis procedura de reorganizare si faliment, iar 492 au finalizat procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.
Sectorul comercial continua sa fie considerat cele mai riscant domeniu din Romania, cu 37% din totalul falimentelor, fata de 34,9% in 2005.
Dintre companiile aflate in faliment, cea mai mare pondere, de 18,55%, era detinuta de firmele cu activitate in sectorul de comertul cu amanuntul, urmate de cele care practicau comertul cu ridicata si amanuntul (18,3%) si cele din sectorul agricultura, silvicultura, vanatoare si pescuit (13,25%).
Rata insolventei din sectorul comertului cu amanuntul a inregistrat cea mai mare crestere in 2006 fata de 2005, crescand cu 6,25%, accentuandu-se astfel numarul de falimente in cadrul micilor comercianti, cererea migrand in mod sistematic catre marii retaileri, se spune in studiul Coface.
Pe a patra pozitie in clasament se situeaza industria alimentara si a bauturilor, totalizand 10,8% din numarul falimentelor.
Sectorul constructiilor, care in 2005 ocupa pozitia a zecea, se plasa, anul trecut, pe locul cinci din punct de vederii al ponderii insolventelor, cu 5,6% din total.
"Cu toate ca sectorul constructiilor isi continua ascensiunea din ultimii ani, fiind o ramura in plina dezvoltare care atrage un grad ridicat de investitii, totusi ramane un sector riscant, unde platile se fac cu dificultate, cu un numar mare de firme insolvente, mai ales in cadrul celor de talie mica si medie care livreaza materiale de constructii", se arata in studiu.
Pe ultimele locuri ale clasamentului se situeaza firme cu activitate in sectorul serviciilor, precum IT, cel al intermedierilor financiare, posta si telecomunicatiile, sectorul energetic, tranzactiile imobiliare, fiecare avand ponderi sub 1% din totalul falimentelor.
"Este firesc ca in sectorul energetic si al telecomunicatiilor sa se inregistreze un numar infim de falimente, intrucat in domeniul furnizarii de energie piata este practic neconcurentiala, in pofida liberalizarii acesteia anul trecut, iar sectorul comunicatiilor ramane extrem de consolidat, barierele de intrare fiind foarte ridicate din punct de vedere financiar", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.
Numarul companiilor romanesti aflate in procedura de faliment deschisa, excluzand firmele aflate in reorganizare judiciara sau pentru care s-a inchis procedura de faliment, la sfarsitul anului trecut, era cu 45% in crestere comparativ cu 2005, ajungand la 4.604 companii.
Capitala detine cea mai mare pondere in totalul insolventelor, cu 1.931 firme, respectiv, cu o pondere de 18,5%, urmata de zona de sud-est, cu 1.478 falimente. La polul opus s-a situat zona de vest, cu 914 falimente.
Judetele cu cel mai mare numar de falimente sunt Bihor, Brasov si Galati, pe ultimele locuri situandu-se Calarasi, Bistrita Nasaud si Giurgiu.
Cel mai accelerat ritm de scadere a numarului de falimente a fost in Olt, Neamt si Gorj, cresteri fiind consemnate si in Bucuresti, Suceava si Arges.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro