Codul de bune practici negociat de retaileri şi producători va fi semnat pe data de 30 iunie, dacă vom reuşi pe 24 iunie - la următoare întâlnire - să definim preţul de achiziţie, a declarat, vineri, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, după finalizarea discuţiilor de la Ministerul Agriculturii. "Definirea preţului de achiziţie propusă de noi nu o vom negocia. Ne-au promis că până pe 24 iunie vor studia varianta noastră şi că în final vom semna Codul pe 30 iunie", a spus Minea. Preţul de achiziţie este alcătuit din preţul de listă al producătorului, fără discount şi bonus, la care se adaugă toate cheltuielile aferente clientului respectiv.
Preşedintele Romalimenta a menţionat că în negocierile de vineri producătorii au renunţat la câteva puncte incluse în Cod, unul dintre acestea referindu-se la taxa la raft. 'Am considerat că taxa la raft este totuşi o chestie de promovare, de marketing, deşi nu este obligatorie. De asemenea, am mai propus anumite schimbări în taxele care se percep. Acestea, deşi nu mai sunt obligatorii, nu sunt nici interzise, dar dacă eu ca producător nu le accept nu înseamnă că supermarketul poate întrerupe relaţiile comerciale cu mine. El poate să îmi ceară ce taxe vrea, dar eu vreau să am dreptul să nu le plătesc dacă nu vreau', a explicat Sorin Minea.
Codul a fost îmbunătăţit cu încă două puncte noi - unul referitor la discount, care va face parte integral din lista de preţuri, iar cuantumul acestui discount va fi negociat cu fiecare comerciant în parte. 'Am mai introdus - în premieră - şi termenul de bonus, care reprezintă un premiu dacă depăşeşte targetul de vânzări stabilit', a spus preşedintele Romalimenta. Tot vineri a fost armonizată şi problema penalităţilor care vor similare de ambele părţi, fie pentru retailerii care nu respectă termenul de plată, fie pentru producătorii care nu livrează produsele la timp.
"Unul dintre retaileri a solicitat ca acest cod de bune practici să fie aplicat doar IMM-urilor româneşti nu si multinaţionalelor, pentru că este o măsură anticoncurenţială", a adăugat Sorin Minea.
Producătorii din industria alimentară consideră că o parte din reglementările din codul de bune practici - cum ar fi definirea clară a preţului de achiziţie şi interzicerea vânzării sub acest preţ - ar trebui cuprinse într-un act normativ, aşa cum există în Franţa, dar şi în alte ţări din UE.
Cele două părţi au armonizat mai mult de jumătate din punctele cuprinse în codul de bune practici în ultima întâlnire din 3 iunie, deşi cea mai arzătoare problemă - definiţia preţului de vânzare - a rămas încă nesoluţionată.
În data de 3 iunie s-a convenit ca taxele incluse în preţ de retailer să nu mai fi impuse furnizorilor, iar aceştia să fie liberi să le plătească sau să le refuze. În primul rând producătorii au obţinut dreptul de a vinde mai ieftin în alte magazine, dar mai au de discutat asupra definiţiei preţului de achiziţie unde sunt incluse o serie de taxe.
Atât producătorii cât şi retailerii au căzut de acord ca până la finele lunii iunie codul de bune practici să fie semnat de toate părţile implicate.
În proiectul codului de bune practici există cinci capitole care stabilesc condiţiile în relaţia furnizor-retailer şi anume preţurile şi condiţiile de plată, negocierile comerciale, discounturile furnizorilor, compensările sau litigiile. Semnatarii Codului vor fi obligaţi dacă îl semnează să respecte clauzele din acest cod.
ROMPRES
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro