Chiriile spaţiilor de birouri din Bucureşti vor creşte în acest an cu 20-25%, pe fondul menţinerii ofertei sub nivelul cererii, iar firmele au început să prefere achiziţia sediilor, în detrimentul închirierii, pentru a-şi diminua costurile, estimează compania de serivicii imobiliare DTZ Echinox. "Datorită faptului că oferta încă este în deficit faţă de cererea de spaţii în continuă creştere, nivelul chiriiilor a crescut cu cel puţin 20% în 2007 şi estimăm o nouă creştere pentru 2008, dar care să nu depăşească 25%", se arată într-un comunicat al DTZ Echinox.
Astfel, nivelul mediu al chiriilor în 2007 pentru spaţiile de birouri de clasa A s-a situat în jurul valorii de 17-18 euro/mp/lună, iar estimările pentru 2008 arată un nivel de până la 21-22 euro/mp/lună.
"Deja putem vorbi de o medie lunară de 19 euro/mp. De exemplu, în centru, clădirile de clasa A «prime location» ajung până la valori de 25 euro/mp, în timp ce în zona de business Pipera, chiriile anunţate sunt la nivelul de 16-17 euro/mp", se precizează în comunicat.
Stocul spaţiilor de birouri este estimat la un milion de metri pătraţi, iar pentru sfârşitul anului 2008 este previzionat un nivel de peste 1,4 milioane de metri pătraţi.
Reprezentanţii DTZ apreciază că firmele sunt interesate acum să achiziţioneze imobile pentru sediu în defavoarea închirierii unei clădiri.
"Multe companii, de regulă locale, îşi doresc propriul sediu şi preferă să plătească rată băncii, decât chiria lunară. Din păcate, sunt extrem de puţine oferte scoase la vânzare în acest scop, şi atunci, aceste companii nu prea au de ales, decât să meargă tot pe varianta închirierii, sau să-şi achiziţioneze un teren şi să-şi construiască sediul, variantă care ar dura cel puţin doi ani, de la cumpărarea terenului, obţinerea tuturor autorizaţiilor şi construcţia în sine", se menţionează în comunicat.
În ceea ce priveşte piaţa tranzacţiilor pe segmentul spaţiilor de birouri, analiştii apreciază că randamentele se vor situa în jurul valorii de 6,5%.
"Cu o ofertă extrem de selectivă în ceea ce priveşte proiectele din zonele centrale, piaţa de investment pentru România se află încă în creştere. Aşadar, pentru 2008, nivelul randamentului îl regăsim sub 7%, nivel atins încă din 2007 şi chiar va coborî simţitor. Este adevărat că în 2007 s-au înregistrat şi excepţii - tranzacţii efectuate sub 6%, dar pentru 2008, totuşi vom asista cu siguranţă la mai multe tranzacţii în jurul valorii de 6,5%", se mai spune în comunicat.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro