Cheia marilor succese:activitatile inovatoare...

23 februarie 2007

Peste 40% dintre intreprinderile din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene desfasoara activitati inovatoare, iar colaborarea in acest sens este mai frecventa cu clientii si furnizorii decat cu universitatile si institutele publice de cercetare, releva un studiu comunitar in domeniul inovarii difuzat, joi, de Comisia Europeana. Potrivit studiului, intre 2002 si 2004, 42% dintre intreprinderile europene active in domeniul industriei si serviciilor au desfasurat, sub o forma sau alta, activitati de inovare. Pe primele locuri din acest punct de vedere se afla Germania, (65% din totalul intreprinderilor germane), Austria (53%), Danemarca, Irlanda si Luxemburg (52% in fiecare caz), Belgia (51%) si Suedia (50%). La polul opus se situeaza Bulgaria (16%), Letonia (18%), Romania (20%), Ungaria si Malta (21% fiecare).

Informatiile furnizate de cea de-al patrulea studiu comunitar in domeniul inovatiei, realizat in cele 27 de state membre ale UE plus Norvegia si Islanda, au fost publicate de Oficiul european de statistica, Eurostat, cu ocazia lansarii, de catre Comisia Europeana, a Tabloului european in materie de inovatie (European Innovation Scoreboard) pentru 2006.

Conceput in 2000, in urma adoptarii Strategiei de la Lisabona, acest tablou evalueaza si compara performanta statelor membre in materie de inovatie. La nivelul UE-27, 26% din intreprinderile care au desfasurat activitati inovatoare au realizat si colaborari in acest domeniu, in perioada 2002-2004. Pe primele locuri s-au aflat intreprinderile din Lituania (56% din totalul celor care au avut activitati inovatoare), Slovenia (47%) si Finlanda (44%). Cel mai slab nivel de colaborare s-a remarcat in Italia (13%) si Germania (16%).

In cele 27 de tari membre ale UE, furnizorii (17%) si clientii (14%) au fost principalii colaboratori ai acestor intreprinderi. Furnizorii au fost cei mai frecventi parteneri in aproape toate tarile, dar in special in Lituania (45% din intreprinderile inovatoare). Cel mai mic procent, 7%, s-a inregistrat in Germania, Italia si Austria.

In ceea ce priveste cooperarea intreprinderilor cu clientii in domeniul inovatiilor, procentele au variat intre 4%, in cazul Spaniei si Ciprului, si 41% in Finlanda. Numai 9% din intreprinderile inovatoare ale UE-27 au colaborat in acest domeniu cu universitatile si institutiile de invatamant superior si doar 6% cu institutele de cercetare publice sau de stat.

Cea mai intensa colaborare intre sectorul public si cel privat in materie de inovare a fost remarcata in Finlanda, Slovenia, Slovacia, Letonia si Lituania, iar cea mai slaba, in Italia, Malta, Romania si Cipru.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro