Integrarea europeana va avea implicatii majore asupra pietei imobiliare de la noi, au fost unanimi participantii la conferinta organizata cu ocazia Targului National Imobiliar, ce se desfasoara in aceste zile la World Trade Plaza Bucharest. Cu aceasta ocazie, developeri, analisti imobiliari si consultanti financiari au conturat o imagine a pietei imobiliare din Romania in prezent, dar si estimari indraznete pentru urmatorii ani.
In acest context al aderarii, analistii au atras atentia ca developerii trebuie sa tina cont de normele europene. Daca in Romania exista criterii dure in ceea ce priveste siguranta imobilului in caz de cutremur, in strainatate se pune accent in principal pe certificatul energetic al locuintei. In functie de acest act depinde in cea mai mare parte pretul locuintei, care, in primul rand trebuie sa fie bine izolat termic. Fara acest certificat nu se poate stabili pretul caselor. La un moment dat, Uniunea Europeana va impune introducerea acestor standarde si la noi, spune Maria Seder Neda. De aceea developerii trebuie sa ia in calcul acest aspect. Astfel, jurnalista de la Capital a tinut sa atraga atentia asupra unor eventuale "caderi" de preturi privind apartamentele vechi. In Bucuresti, locatarii vor fi afectati in proportie de 80%. "Isi vor da seama ca nu vor mai avea un bun atat de pretios cum este astazi", a explicat jurnalista de la Capital. Certificatele energetice aduc si impozite mai mari, precum si o diferentiere a preturilor in functie de izolatia termica. Maria Seder Neda a precizat ca vor exista curbe ale preturilor in jos, asa cum s-a intamplat in Marea Britanie. Acestea ar putea scadea chiar si cu 50%, motiv pentru care proprietarii trebuie sa inteleaga ca este un bun de piata. Daca scade cererea, evident, si preturile vor scadea. In schimb, casele bune, plasate in zone deosebite (vezi Aviatorilor!) vor fi din ce in ce mai scumpe, avand un nivel al preturilor de aproximativ 2.500/3.000 de euro mp.
2006, record in vanzari de locuinte
Dupa o analiza a pietei in ansamblu, Maria Seder Neda, analist imobiliar si jurnalist la saptamanalul Capital a spus ca numai la inceputul acestui an s-au inregistrat vanzari record in tara, de peste 2.000 de apartamente (unele doar pe hartie!). La acestea se adauga alte 4.000 de locuinte noi, care asteapta sa fie contractate. Numai in luna octombrie au fost inregistrate 105.350 de locuinte in lucru, mai mult cu 20% fata de anul trecut. In aceste conditii putem spune ca 2006 a fost un "boom" al tranzactiilor imobiliare. Din acest punct de vedere Capitala se situeaza pe primul loc, unul dintre motive fiind afluxul de investitori straini, in proportie de 30%. Developerii simt deja rodul acestor investitii, prin avansul pe care l-au incasat pentru locuintele ce vor fi date in folosinta anul viitor. Putem vorbi de o crestere importanta a pietei chiar la nivel national, din moment ce orasul Cluj Napoca spre exemplu, a ajuns la nivelul Bucurestiului din anii 2000.
Aproximativ 60% dintre bucuresteni adora viata la bloc
Un alt lucru pozitiv pe care l-a remarcat analistul Maria Seder Neda sunt suprafetele construite, din ce in ce mai mari. De exemplu, in luna august a acestui an existau 120.000 mp construiti in blocurile noi. Ea a aratat ca inca mai exista un apetit accentuat pentru achizitia de apartamente, in conditiile in care multi par interesati de case. Conform unui studiu realizat in Bucuresti, aproximativ 60% dintre respondenti doresc sa locuiasca intr-un apartament, iar 40% isi doresc o casa. In ceea ce priveste localizarea, numai 17% dintre cei chestionati doresc sa iasa din oras.
Apetitul romanilor pentru apartamente noi este destul de mare, cererea fiind alimentata in special de investitorii straini, in proportie de 30%, care cumpara locuinte cu scopul de a le inchiria. Rezultatul acestei cereri importante se simte in contul dezvoltatorilor care si-au vandut locuintele inca din faza de proiect, in proportie de pana la 90% (vezi Central Park - Stefan cel Mare sau Quadra Place - Politehnica!). Aceste locuinte s-au vandut foarte repede, fara ca developerul sa puna la punct vreo strategie de marketing, la preturi cuprinse intre 1.100 de euro si 1.500 de euro mp construit. Mentionam ca preturile acestor apartamente au crescut proportional cu interesul cumparatorilor.
Ce castigam dupa aderare?
Banii investiti pentru case vor produce alti bani, locuri de munca, vanzari de materiale, finisaje, considera Maria Seder Neda. Putem spune ca vom castiga din punct de vedere al designului, avand in vedere inmultirea locuintelor frumoase - si astfel vom dezvolta si turismul. De asemenea, putem atrage fonduri de la UE, dar numai pentru infrastructura - si nu pentru constructiile de case, deoarece acestea sunt considerate a fi investitii de piata.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro