CERF 2009 mancat de criza! Cum arata targul din acest an...

Dupa retragerea operatorilor de telefonie si a marilor producatori de electronice, CERF 2009 se prezinta ca un eveniment intim al catorva companii IT. Totul se petrece intr-un singur pavilion. In 2007, CERF se intindea pe o suprafata de 14.000 de metri patrati, companiile participante grupandu-se in cinci pavilioane de la Romexpo (13-17). Pe parcursul celor cinci zile cat tinea targul, aproximativ 60.000 de oameni cumparau bilete pentru a participa la cel mai mare si singurul eveniment al pietei IT&C din Romania. Ieri, dupa furtuna care a ravasit multe zone din Capitala, s-a deschis editia cu numarul XVIII.

Cadrul a fost radical schimbat. Totul se restrange la un singur pavilion (15), acesta cuprinzand si o sala de conferinte si o cafenea. Nu mai e forfota de pe vremuri, nu mai e muzica stridenta, nu mai sunt fetele dezgolite care se plimbau printre standuri sau care se lasau pictate la bustul gol intre bliturile adolescentilor care veneau la Computers and Computer & Electronics Romanian Fair.

Daca atunci iti era aproape imposibil sa te auzi la telefon, acum te simti stanjenit daca esti obisnuit sa vorbesti tare.

CRIZE
Criza economica, lipsa proiectelor care sa-i "stimuleze" pe participanti, preturile mari la metru patrat de stand au dus acest eveniment in pragul desfiintarii. Pentru editia din acest an, mai intai s-au retras operatorii de telefonie, apoi marii producatori de electronice. Companii care investeau sume ce treceau usor peste 100.000 de euro.

La CERF 2009 (trei zile de targ) mai gasesti doar cateva nume cunoscute din industrie, abia cat sa egalezi numarul degetelor de la maini. De altfel, organizatorii s-au vazut nevoiti sa opteze pentru un eveniment strict business, fara "accesul general" de la editiile precedente. Un bilet costa 30 de lei si se asteapta ca numarul de vizitatori sa fie intre 3.000-5.000 de persoane.

intregul tablou al evenimentului era de natura sa provoace si imaginatia fotoreporterilor. Pana la urma, tocmai Microsoft a salvat situatia, aducand la standul lor dispozitivul "Surface" (Suprafata). Este vorba de o interfata intuitiva ce nu mai necesita folosirea mouse-ului sau a tastaturii, permitand utilizatorilor "sa puna mana" direct pe informatia digitala care ii intereseaza.

"Surface" este un ecran in forma de masa, cu o diagonala de 30 de inci, pe care mai multe persoane il pot folosi simultan. si acest dispozitiv poate recunoaste obiecte care au atasata o eticheta de identificare similara codului de bare, dar doar cand intra in contact cu suprafata. Astfel, intr-un hotel, un Surface conectat la internet poate oferi informatii dintre cele mai diverse, inclusiv cele bazate pe harti si GPS.

IT&C, 15% din PIB
Prezent la deschiderea CERF-ului, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu (foto), a estimat cu multa incredere o pondere de 15% a sectorului IT&C in PIB, pentru urmatorii ani. De asemenea, ministrul Sandu a adus in discutie un proiect desfasurat impreuna cu Ministerul Finantelor si ANAF pentru plati online.

in ceea ce priveste acoperirea broadband pentru Romania, ministrul spera ca pana in 2010 sa se atinga un procent de 80%. Cu aceeasi ocazie, directorul STS Marcel Opris a declarat ca la nivelul adminstratiei locale exista circa 500.000 de calculatoare, conectate la diverse retele de comunicatii. "Acestora le lipsesc aplicatiile software, iar firmele de profil pot propune si dezvolta solutii specifice, care vor aduce mai multa eficienta in activitatea administratiei publice."

SURSA

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro