Jumătate din locuinţele care au fost livrate anul trecut în Bucureşti, totalizând 1.500-2.000 de unităţi, sunt goale, chiar dacă cererea de pe piaţă este foarte mare, multe dintre aceste apartamente fiind cumpărate de investitori speculativi care le-au scos apoi din nou la vânzare sau închiriere. "Pe piaţa imobiliară din Bucureşti se manifestă un fenomen interesant - noile blocuri rezidenţiale rămân pe jumătate goale, în ciuda faptului că există o nevoie enormă de locuinţe", potrivt unui raport al companiei poloneze de consultanţă imobiliară REAS.
Realizatorii studiului apreciază că investitorii speculativi care au cumpărat apartamentele pentru a le revinde sau pentru a le închiria cer preţuri şi chirii foarte mari, aşteptând astfel profituri semnificative din aceste investiţii.
"Un exemplu este proiectul Băneasa unde apartamentele cu două sau trei dormitoare sunt scoase spre închiriere la chirii de 3.500-4.000 de euro pe lună, costuri la care poate fi închiriată o vilă în aceeaşi zonă şi care are aceleaşi facilităţi. Din aceste motive putem spune că aşteptările investitorilor par a fi prea mari pentru piaţa imobiliară din Bucureşti din prezent", se arata in raport.
În opinia analiştilor polonezi, profiturile obţinute în urmă cu doi ani în România, când nu era concurenţă pe piaţă, nu mai sunt de actualitate.
"În prezent clienţii pot alege dintr-o varietate de oferte chiar dacă numărul de locuinţe noi livrate nu este prea mare. Aceste fenomen se va intensifica în Bucureşti pe măsură ce vor fi livrate mai multe locuiţe noi. Având în vedere că în cursul acestui an ar urma să fie livrate de 4-5 ori mai multe unităţi decât în 2007, ne întrebăm câte apartamente vor fi locuite de cetăţeni locali, mai ales că zona limitrofă nu are infrastructură şi dacă vom vedea că şi în cazul acestor proiecte jumătate din locuinţe vor fi goale", se mai spune în raport.
Potrivit REAS, în anul 2007 doar 1.500-2.000 de unităţi din cele 3.500 de locuinţele programate să fie finalizate au fost livrate pe piaţă.
Reprezentanţii REAS dau şi câteva exemple de complexuri rezidenţiale livrate anul trecut şi în care mai există locuinţe disponibile la vânzare sau spre închiriere.
Unul dintre acestea este ansamblul Quadra Place din zona Regie, cu 343 apartamente, finalizat în 2007, în cadrul căruia 20-25% din unităţi sunt disponibile spre re-vânzare.
Un alt complex de locuinţe care se află în acestă situaţie este Central Park, totalizând 450 de unităţi locative amplasate în zona Parcul Circului. "În acest moment, cel puţin 25% dintre locuinţele din acest ansamblu sunt disponibile fie pentru vânzare, fie pentru închiriere", se arată în raport.
În cazul complexului Emerald Residence din partea de nord-est a Capitalei, care urmează să fie finalizat integral în perioada imediat următoare, potrivit datelor dezvoltatorului doar 40% din cele 279 de apartamente sunt ocupate de utilizatorii finali. Restul locuinţelor au fost achiziţionate pentru investiţii.
Şi în cadrul proiectului Băneasa, cel mai mare din Bucureşti, cea mai mare parte a spaţiilor finalizate deja sunt oferite spre închiriere. "Aşa cum estimam mai sus din cele peste 1.000 de locuinţe analizate, probabil că 40% dintre acestea vor fi ocupate de cumpărători, ceea ce înseamnă că doar 40% dintre cumpărători sunt consumatori finali. Întrebarea este ce se va întâmpla cu restul unităţilor goale şi cum vor afecta acestea vânzările de noi locuinţe şi preţurile din 2008?", se mai spune în raport.
REAS este consultant pentru piaţa imobiliară din Polonia şi România, fiind de asemenea partener strategic al Jones Lang LaSalle.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro