Cele mai livrate spatii de birouri sunt cele din clasa B

13 martie 2007

Stocul de spatii de birouri nou livrate pe piata din Bucuresti anul trecut a fost dominat de imobilele de clasa B, acestea totalizand 175.000 de metri patrati, fata de 120.000 de metri patrati de birouri clasa A, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis. "In anul 2006 piata spatiilor de birouri din Bucuresti a cunoscut cea mai puternica dezvoltare de pana acum. Numarul mare de cladiri noi livrate si activitatea de renovare au determinat cresterea stocului de birouri cu 43%, acesta ajungand la aproximativ 1,19 milioane metri patrati, inclusiv birourile de clasa C", se arata in studiu.

Oferta totala de birouri livrate in 2006 a crescut cu 100% in comparatie cu 2005, 22% din aceasta suprafata fiind reprezentata de cladiri renovate.
Activitatea de renovare a adaugat pana la 68.000 metri patrati de birouri pe piata, cele mai mari cladiri renovate fiind IPA Nord OB, cu o suprafata de 10.800 mp, IPA Floreasca -10.800 mp si Conect II - 5.400 mp.

Autorii studiului apreciaza ca in anul 2006 suprafata de spatii noi de spatii de birouri de clasa A a crescut cu 62% fata de stocul livrat in 2005. Printre cele mai mari proiecte de clasa A finalizate in 2006 se numara America House, Millenium Business Centre si Bucharest Corporate Centre, care totalizeaza o suprafata construita de circa 88.000 mp.

"In 2006 dezvoltatorii si-au concentrat activitatea mai ales in zona centrala a Bucurestiului, inclusiv Piata Victoriei, unde au fost livrate spatii de birouri reprezentand 45% din total", se arata in studiu.

Si activitatea pe piata inchirierilor de birouri a inregistrat o evolutie semnficativa, astfel ca anul trecut suprafata totala inchiriata a crescut cu 42% comparativ cu 2005, atingand circa 270.000 metri patrati.

Din totalul tranzactiilor de inchiriere, 83% au avut ca obiect spatii in cladiri noi sau in proiecte aflate in constructie, ceea ce confirma interesul chiriasilor pentru birouri de calitate, mai spun autorii studiului.

Ca urmare, in 2006 au fost ocupate spatii de aproximativ 156.000 mp de clasa A, fata de 82.000 mp in 2005.

Din totalul birourilor inchiriate in 2006, aproximativ 40% sunt pre-inchirieri cu data de intrare in spatiu in ultimul trimestru din 2006 sau in primul semestru din 2007.

"Aceasta situatie influenteaza puternic activitatea de investitii. Contractele de pre-inchiriere micsoreaza decalajul existent intre cerere si oferta, investitorii avand posibilitatea sa achizitioneze cladiri aflate in stadiul de proiect sau in constructie", se precizeaza in studiu.

In ceea ce priveste evolutia chiriilor spatiilor de birouri in 2006, in raportul CBRE se arata ca nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A s-a mentinut intre 18,5 si 19 euro/mp/luna, in primele sase luni ale anului 2006, la fel ca in a doua jumatate a lui 2005.

In a doua jumatate a anului 2006 chiriile pentru birouri de clasa A au crescut usor ca urmare a lipsei de spatii de calitate si a cererii crescute, situandu-se in prezent la 19-19,5 euro/mp.

"In zona centrala a Bucurestiului birourile de calitate deja finalizate s-au inchiriat cu 20-22 euro/mp/luna, iar pre-inchirierile au fost incheiate cu 16,50-17 euro/mp/luna. in zona de nord spatiile avantajoase din punct de vedere calitate - pret au fost inchiriate cu 14-16 euro/mp/luna, pentru cladirile finalizate, iar pre-inchirierile au fost semnate pentru 13-14 euro/mp/luna", potrivit raportului CBRE.

Pentru birourile de clasa B chiria a variat in 2006, intre 12 si 15 euro/mp/luna, cererea si oferta fiind in echilibru pe acest segment. Analistii CBRE apreciaza ca nivelul chiriilor pentru acest tip de spatii fluctueaza catre limita inferioara a intervalului, ca urmare a tendintei actuale a chiriasilor de relocare din cladiri inferioare din punct de vedere calitativ in birouri de calitate.

Estimarile CBRE privind piata spatiilor de birouri in 2007 arata ca pana la sfarsitul anului 2007, stocul total de birouri propuse spre finalizare va creste pana la 1,5 milioane de euro.

"Dezvoltatorii au reactionat la cresterea cererii pe segmentul de birouri si de investitii din ultimii doi ani si au demarat proiecte aflate in prezent in constructie sau in stadii avansate de obtinere a autorizatiilor. In cazul in care toate proiectele de birouri propuse vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2007, se estimeaza ca stocul total de birouri va creste pana la 1,5 milioane mp", se mai precizeaza in studiu.

In cursul acestui an sunt propusi spre livrare 350.000 mp, din care circa 34% sunt pre-inchiriati. Din stocul total programat pentru 2007, aproximativ 64% sunt reprezentati de birouri de clasa A.

Zona de nord a Bucurestiului se va mentine cea mai activa, 55% dintre proiectele anuntate fiind situate in aceasta parte a orasului.

Extinderile de spatii si relocarile companiilor mici si medii vor constitui principala sursa a cererii de birouri in 2007. Interesul companiilor straine nou intrate pe piata romaneasca va sustine cererea pentru spatii sub 500 mp.

Chiriile pentru birourile de clasa A vor creste usor in urmatoarele sase luni ca urmare a ofertei limitate de birouri de calitate, amplasate in zone ultracentrale, iar ca urmare a majorarii asteptate a taxelor si tarifelor la utilitati, costurile de intretinere vor fluctua catre limita superioara a intervalului 3-3,5 euro/mp/luna, mai apreciaza autorii raportului.

Imobilele de birouri care sunt considerate din clasa A sunt cele care indeplinesc cumulativ mai multe criterii de spatiu si dotari, iar in clasa B sunt incluse imobilele renovate sau modernizate.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro