Cele mai intalnite afectiuni ale ochiului

25 februarie 2020

Ochiul este probabil cel mai complicat organ al corpului dupa creier. Mai mult, retina este considerata a fi o extensie a creierului datorita structurii celulelor sale. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca exista o multime de lucruri care pot merge gresit la nivelul globului ocular.

Cele mai frecvente boli si conditii care afecteaza ochiul includ:

- erorile de refractie;

- glaucomul;

- abraziunea corneeana si corpurile straine;

- cataracta;

- ochiul uscat.

Abraziunile corneene si corpurile straine, glaucomul si sindromul ochiului uscat pot provoca orbire permanenta daca nu sunt tratate. Din fericire, exista tratamente disponibile pentru fiecare dintre aceste afectiuni.

 

Erorile de refractie

De departe, cea mai frecventa afectiune a ochilor este eroarea de refractie sau nevoia de ochelari de vedere. Exista patru tipuri de eroare de refractie: miopia, hipermetropia, astigmatismul si presbiopia.

Miopia este cea mai frecventa dintre cele patru tipuri si apare atunci cand ochiul este prea lung, iar lumina este focalizata inainte de a ajunge in retina, ceea ce duce la o imagine incetosata la distanta. Pacientii cu miopie pot vedea, de obicei, foarte bine aproape si deseori prefera sa-si scoata ochelarii atunci cand fac lucruri care nu necesita vedere la distanta. Miopia se poate corecta purtand ochelari de vedere Iasi, lentile de contact sau prin interventii chirurgicale precum LASIK.

Hipermetropia nu este la fel de frecventa ca miopia, cu toate acestea, este inca destul de comuna. Pacientii cu hipermetropie pot vedea bine la distanta, dar nu pot vedea clar imaginile de aproape. Exista, de asemenea, cazuri cu pacienti care nu pot vedea bine nici imaginile de aproape, nici pe cele de la distanta. Aceasta vedere incetosata este cauzata de faptul ca ochiul este prea scurt, iar imaginea cade in spatele retinei. La fel ca miopia, hipermetropia poate fi corectata purtand ochelari de vedere, folosind lentile de contact sau prin chirurgie refractiva.

Astigmatismul poate fi gasit la aproape fiecare pacient. O persoana cu astigmatism are o cornee cu forma neregulata. Corneea se presupune a fi o cupola perfect neteda, dar la cineva cu astigmatism, aceasta cupola este putin umflata. Este usor de corectat cu ochelari si, in functie de astigmatism, lentilele de contact sau chirurgia refractiva ar putea fi si ele o optiune.

Presbiopia este cel mai frecvent intalnita la persoanele cu varsta mai mare de 45 de ani. Pacientii cu aceasta afectiune nu pot sa citeasca aproape si adesea se plang ca “bratele lor nu sunt suficient de lungi”. Ochelarii de citire sunt solutia cea mai simpla pentru aceasta conditie, cu toate acestea, exista si alte optuni pentru tratarea presbiopiei, cum ar fi lentilele de contact bifocale.

 

Cataracta

Dupa erorile de refractie, cataracta este cea mai frecventa afectiune a ochilor. La fel ca presbiopia, cataracta este rezultatul procesului de imbatranire. De fapt, presbiopia este etapa initiala a formarii unei cataracte.

Cataracta se formeaza din cauza intaririi cristalinului, care se afla in spatele irisului. Cristalinul ofera ochiului aproximativ 30% din puterea sa de focalizare (corneea ofera ochiului restul de 70%). Pe masura ce imbatranim, cristalinul se intareste, devenind in cele din urma inflexibil. Daca ajunge in aceasta situatie de a nu se mai putea indoi, ochiul nu mai poate vedea bine imaginile din apropiere, ajungand astfel sa aiba nevoie de ochelari. Presbiopia apare atunci cand cristalinul incepe procesul de intarire.

Ochelarii pot compensa vederea incetosata cauzata de cataracta, dar nu pentru mult timp. In cele din urma, pacientii vor incepe sa aiba si alte simptome, precum probleme de concentrare noaptea, modificarea frecventa a dioptriilor, incapacitatea de a aprecia corect distantele, etc. In acest moment, este necesara indepartarea cataractei prin metoda chirurgicala si inlocuirea cristalinului cu un implant de cristalin artificial (lentila intraoculara).

 

Glaucomul

Este o afectiune ce determina cresterea presiunii in ochi. Ochiul are nevoie de presiune, este modul in care isi mentine forma asemanatoare globului; cu toate acestea, cand presiunea devine prea mare, nervul optic se deterioreaza. Deteriorarea nervului optic determina pierderea vederii periferice si, netratata, poate duce la orbire totala.

Exista trei tipuri de glaucom: glaucom primar cu unghi deschis (cel mai frecvent), glaucom cu unghi ingust si glaucom neovascular.

In functie de severitate si de tip, glaucomul se poate trata medicamentos, chirurgical sau cu laser.

 

Abraziunea corneeana si corpurile straine

Desi nu este o boala, abraziunea corneeana (zgarierea corneei) este o leziune oculara frecventa ce trebuie ratata. Apare din diferite motive (intrarea accidentala in ochi a ramurilor de copac, baghetei rimelului, sarmelor, chimicalelor, unghiilor, a corpurilor metalice straine, etc.) si poate fi extrem de dureroasa, provocand roseata, vedere incetosata si sensibilitate la lumina.

Corneea se vindeca foarte repede, de obicei in 24 de ore. Daca in cornee sunt incorporate obiecte straine, acestea trebuie eliminate cat mai curand, vindecarea durand in astfel de cazuri putin mai mult.

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Cele mai intalnite afectiuni ale ochiului

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro