Cele mai importante elemente pentru amplasarea afacerii tale

10 iulie 2006

Vrei sa fii propriul tau sef. Ai resursele necasare si ai gasit pana si ideea cu care vei porni in afacere. Pentru un tanar intreprinzator insa, lucrurile incep de acum sa se complice. Asa ca pentru a sti exact ce sa urmaresti noi ti-am pregatit o lista cu cele mai importante... intrebari ale caror raspunsuri te vor scapa de multe neplaceri.

Criteriile de analiza si de amplasament sunt la fel de importante ca toate celelalte elemente ce tin de succesul afacerii tale: segmentul pe care ea va activa, planul afacerii, capitalul cu care se pornesti, etc. Odata “lansati”, multi dintre novicii intrati pe piata afacerilor, ignora elementele care se dovedesc esentiale in decursul activitatii lor. Dintre acestea, cele mai importante in descoperirea locului ideal  pentru amplasarea afacerii tale sunt:

1.Posibilitatea angajarii unui personal cu calificare corespunzatoare - In ciuda calitatilor tale exceptionale de manager, alegerea unui personal nespecializat se dovedeste de cele mai multe ori la fel de riscanta ca si o administrare defectuoasa. Se recomanda deci ca viitorii angajati sa aiba experienta pe domeniul pe care te lansezi.
 
2.Accesul la materii prime - Este si el un element esential in buna desfasurare a afacerii. Locul in care va fi amplasata afacerea ta trebuie sa fie accesibil furnizorilor tai. In cazul in care nu ai fost foarte inspirat si ti-ai amenajat afacerea in varf de munte, atunci din partea ta se mai cere o investitie in crearea unui depozit in care toate produsele sa fie mentinute in stare corespunzatoare.
 
3.Distanta fata de pietele de desfacere - Constituie un element de asemenea important, intrucat iti va creiona viitorul afacerii tale. Cu cat esti mai aproape de piata de desfacere, cu atat ai mai multe avantaje. Fiind langa miezul pietei ai o perceptie mai larga asupra schimbarilor ce apar si asupra cerintelor. Ai de asemenea un contact mai pronuntat cu ceilalti jucatori si ai ocazia de a-ti crea o imagine detaliata asupra pietei. Un contact strans si permanent cu piata de desfacere te face sa fii mereu la curent si iti garanteaza o parte din succesul de care ai nevoie.
 
4.Puterea de cumparare in zona - Evolutia profitului tau va fi influentata de zona in care tu te-ai decis sa-ti deschizi afacerea. Avand in vedere ca puterea de cumparare nu este uniforma, o afacere similara cu a ta dar desfasurata intr-o zona opusa din acest punct de vedere, va avea rezultate diametral opuse. Asa ca trebuie sa tii cont daca ceea ce vrei tu sa dezvolti va avea parte si de clienti. In functie de acest element iti poti orienta afacerea astfel incat sa se plieze pe cererea din zona si pe portretul clientului.

5.Servicii tehnice accesibile - Accesibitatea la aceste servicii te poate scoate din multe incurcaturi. Pentru ca in afara de industria de manufacturiere celelalte domenii implica utilizarea tehnologiei si este esential pentru tine sa-ti gasesti un sediu din care sa ai acces la toate serviciile de asistenta sau de service de care ai nevoie. Nu ar fi in beneficiul tau sa astepti cateva zile livrarea unei piese de schimb de care un utilaj al tau are nevoie.

6.Comunicatii -  Ideal este sa nu fii izolat de tot ceea ce inseamna restul lumii. Astfel, existenta unui oficiu postal, a telefonului, a serviciilor de curierat si a internetului audevenit mai mult decat necesara. Cum altfel sa poti face fata pietei daca nu dispui nici macar de un minimum de elemente de comunicatii?

7.Alte servicii pentru intreprinderi - Bancile si alte institutii financiar-bancare sunt indispensabile afacerii tale. In acest fel, amplasarea afacerii tale trebuie sa tina cont si de acest element.

8.Aglomerarea de firme similare - Concurenta are si ea o pondere importanta. De fapt ea este cea care determina "greutatea" ta pe piata si daca poti face fata sau nu competitiei.   

9.Compatibilitate cu planul de urbanism al zonei - In momentul in care iti alegi locul de amplasare al afacerii trebuie sa ai in vedere conditiile impuse de autoritatile locale. In functie de domeniul tau de activitate trebuie sa tii cont de modificarile pe care poti sa le aduci imobilelor.

10.Implicatii juridice – Un alt aspect este cel juridic: regimul de proprietate, normele si taxele pentru obtinerea autorizatiilor de constructie sau amenajare, toate acestea si alte elemente de acest gen sunt necesare a fi luate in considere in momentul in care se face o analiza a amplasarii afacerii.

11.Posibilitati de alimentare cu apa - Este o cerinta pe care toate oficiile de control o impun. Asa ca in momentul in care vei achizitiona un teren sau imobil nu te zgarci la pret si fii atent daca el intruneste conditiile de care ai nevoie.

12.Acces la alimentarea cu energie electrica - Este la fel de esentiala ca si elementul precedent pentru ca nu poti face nimic fara energie electrica.

13.Acces la reteaua de canalizare (epurare) a apelor uzate - Se alatura si ea in categoria elementelor obligatorii si indispensabile pentru o afacere.

14.Transportul public – Existenta unei linii de transport in comun, autobuz sau tramvai spre exemplu, nu face altceva decat sa sporeasca vadul comercial, oferind afacerii tale un spor substantial de clienti.

15.Posibilitati de dezvoltare in viitor – Acum esti la inceput, dar in viitor trebuie sa ai in vedere si o posibila extindere a afacerii tale. Asa ca in functie de ceea ce alegi acum va depinde si modul in care va evolua afacerea ta.

Acestia sunt cei mai importanti pasi ce trebuiesc urmati in momentul in care se realizeaza o analiza privind amplasarea afacerii. In acelasi timp mai sunt cateva elemente secundare care nu fac altceva decat sa completeze analiza ta. Importante raman si starea cailor rutiere, posibilitatea de reclama din partea institutiilor publice, factori de mediu (clima, topografie), conditii speciale pentru cladiri (seismicitate, regim de inaltime), precum si aspectele de “imagine” ale zonei.

Sursa:"Ghidul tanarului intreprinzator", Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Corporatie

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro