Cele mai frecvente greseli ale unui sef

7 noiembrie 2006

Nimeni nu este imun la greseli. Insa daca esti atent iti poti imbunatati considerabil prestatia ta in varful ierahiei. Nu este nevoie ca erorile tale sa fie perceptibile de toata lumea pentru ca statutul tau sa inceapa fie fie pus sub semnul intrebarii. Iar de aici si pana la o scadere a randamentului afacerii tale nu mai este decat un pas.

Cel mai simplu ar fi sa inveti din greselile altora, si chiar ale tale. Insa in momentul in care refuzi sa recunosti ca faci greseli atunci ai fost compromis. Daca imaginea pe care o ai asupra propriei tale persoane indica perfectiunea, atunci poti fi sigur ca zilele tale ca leader sunt numarate. Nimeni nu este infailibil si intotdeauna mai ai cate ceva de invatat. Acesta este moto-ul care iti poate asigura in parte evolutia ta pe scara ierarhica.

Prea rigid, lipsit de flexibilitate. In lumea afacerilor trebuie sa fii la fel de flexibil ca si un contorsionist profesionist. Pentru ca aici piata este intr-o dinamica ametitoare, iar cei care nu tin pasul schimbarilor nu au practic nicio sansa de a mentine cot la cot cu concurenta. Cererea clientilor sa schimba, oferta se modifica si ea, tehnica evolueaza, mentalitatile isi schimba directia. Iar tu, in calitate de lider ai responsabilitatea de  a-ti trece cu bine afacerea peste fiecare hop.

Esti ca un comandant de armata. Sa conduci o afacere nu este totuna cu a conduce un batalion. Tot in fruntea ierarhiei te afli, si sub tine sunt altii cu rang mai mic, este adevarat. Dar in lumea afacerilor lucrurile sunt usor diferite. Ai nevoie de spirit de conducator. Cerinta este eliminatorie. Dar tocmai de aceea trebuie sa inveti sa-ti "conduci" afacerea, fara a avea epoletii la vedere pe umeri.

Nu stii sa asculti. Un leader adevarat este acela care stie sa asculte opiniile celor care il inconjoara. Nu trebuie sa-i subestimezi pe cei cu care lucrezi. Faptul ca esti leader nu iti oferta si avantajul cunoasterii absolute. De aceea, cei pe care tu ii organizezi pot gasi solutii la anumite probleme, care sa se aplice mult mai bine decat variantele tale.

Dupa mine potopul. Daca vrei cu adevarat statutul de leader, atunci la pachet iti vin gratuit si responsabilitatile. Dintr-o astfel de pozitie, primul gand nu trebuie sa se indrepte spre tine, ci asupra intregii tala afaceri si asupra oamenilor ce muncesc sub coordonarea ta. Multi dintre cei care se trezesc cu o astfel de functie nu vad decat privilegiile. De aceea nu ar strica sa fii putin mai modest. Nu te lasa dus de euforia promovarii. Ramai la fel de obiectiv si ghideaza-te dupa aceleasi principii pe care le-ai aplicat si pana cum. Pentru ca in fond, rezultatul lor ti-a pus in varful ierarhiei.

Nu poti sa te faci inteles. Orice leader este si tutore. Pentru cei nou veniti, pentru cei care intampina probleme in activitatile lor, pentru cei care au nevoie de indrumare. De aceea nu trebuie sa dai gres cu aceasta latura pedagocica ce tine tot de responsabilitatea de a fi un conducator.

Vezi lucrurile numai in alb si negru. Nu serveste nimanui sa fii in permanenta pesimist, dar nici infantil de optimist. Trebuie sa iti gasesti echilibrul si sa observi obiectiv fiecare situatie in parte, iar apoi sa iei decizia cea mai potrivita fiecarui scenariu in parte.

Esti prea partinitor. Atunci cand vine momentul sa rezolvi o neintelegere intre angajati, in nici un caz nu trebuie sa acorzi favoruri exclusiviste. Fiecare angajat trebuie sa se simta pe acelasi picior de egalitate cu colegul sau de birou. Comportamentul tau fata de cei care lucreaza pentru tine se poate rasfrange in cele din urma asupra intregii activitati a afacerii tale. Evita deci, de dragul unui management fara cusur, orice astfel de pornire.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro