Vrei sa stii cati decibeli are cartierul tau?... sau unde este cel mai bine, adica unde ai liniste??? Citeste materialul nostru despre "Harta strategica de zgomot a Municipiului Bucuresti". Capitala Romaniei "zumzaie" la 70 de decibeli - cu mult peste limita admisa -, potrivit expertilor municipali, care au masurat, timp de un an, nivelul poluarii fonice a orasului, Bucurestiul fiind singura localitate din tara care detine o harta a zgomotului. Primaria Capitalei a finalizat "Harta strategica de zgomot a Municipiului Bucuresti" si a transmis documentul, inca de saptamana trecuta, Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, conform HG 321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, informeaza municipalitatea Bucurestilor.
Documentul cuprinde hartile de zgomot realizate separat - atat pe timp de zi, cat si noaptea - pentru strazi (trafic rutier), tramvaie, cai ferate, Aeroportul Baneasa si zonele industriale.
Bucurestiul este primul oras din Romania care are o harta acustica. Potrivit masuratorilor efectuate de specilisti in ultimul an - si pentru care municipalitatea a platit aproape doua milioane de euro - Capitala "zumzaie" la peste 70 de decibeli. Aceasta este valoarea medie a zgomotului produs in oras, aproape dublu fata de limita la care ar trebui sa fie expusa urechea umana.
Concluziile sutdiului arata ca principala sursa de poluare fonica a Capitalei este traficul auto. Cele mai zgomotoase zone ale Capitalei sunt centrul orasului (bulevardul Magheru) si cartierul Ghencea, unde valorile medii masurate de experti depasesc 75 de decibeli (cu maxime de 81 decibeli). Cea mai "linistita" zona a orasului este cartierul Drumul Taberei, unde au fost inregistrate valori medii de 53 de decibeli.
Harta zgomotului a fost intocmita de experti, dupa ce au efectuat masuratori - timp de un an - in 12 puncte ale Bucurestiului. Astfel, in cartierul Militari - zona Valea Cascadelor-Preciziei - s-au inregistat intre 67-75 decibeli pe timpul zilei, cu o medie de aproximativ 70 decibeli.
Pe Bulevardul Gheorghe Magheru, in zona Teatrului Nottara, expertii au masurat, in cursul zilei, intre 73 si 80 decibeli, cu o medie de 76 de decibeli.
In cartierul Berceni, pe strada Sergent Nitu Vasile, sunt inregistrati zilnic intre 65 si 75 decibeli, cu o medie de 68 decibeli, in timp ce pe Bulevardul Ghencea valorile sunt curpinse intre 71 si 81 decibeli, cu o medie de 75 decibeli.
Zona "linistita" a Capitalei este cartierul Drumul Taberei, unde, pe strada Pascani, sunt inregistrati zilnic intre 46 si 58 de decibeli, cu o medie de 53 decibeli.
Expertii municipali au masurat in zona Dristor - Camil Ressu valori cuprinse intre 64 si 74 decibeli in timpul zilei, cu o medie de 68 decibeli, iar in zona Nicolae Titulescu - Calea Grivitei, valori cuprinse intre 66-76 decibeli, cu o medie zilnica de 72 decibeli.
In zona Mircea Voda - Matei Basarab sunt inregistrati zilnic intre 65 si 75 decibeli, cu o medie zilnica de 70 decibeli, iar in zona Ferdinand - Mihai Bravu, zgomotul atinge valori cuprinse intre 68 si 78 decibeli, cu o medie zilnica de 71 decibeli.
Bucurestenii care traverseaza zona Mihai Eminescu - Viitorului in timpul zilei sunt expusi la valori cuprinse intre 67 si 77 decibeli, cu o medie de 71 decibeli, in timp ce pe bulevardul Regina Elisabeta (in fata Primariei Generale) sunt inregistrate zilnic valori de 65 si 75 decibeli, cu o medie de 70 decibeli.
Pe soseaua Oltenitei (la sura Mare), nivelul zgomotului atinge valori de 65-75 decibeli, cu o medie zilnica de 70 decibeli.
In afara punctelor fixe de masurare a zgomotului, municipalitatea Bucurestiului va trimite pe teren trei statii mobile, care sa monitorizeze nivelul poluarii fonice a orasului. Datele obtinute de statiile de monitorizare urmeaza sa fie postate pe site-ul Primariei Capitalei, cu actualizari din sase in sase ore.
Potrivit specialistilor din domeniul medical, oamenii "bagatelizeaza" problema poluarii fonice, intrucat in Romania nu exista studii care sa prezinte consecintele acestui factor de stres asupra auzului. in schimb, acestia atrag atentia asupra faptului ca multi bucuresteni ar putea avea in timp probleme grave de auz, mergand pana la surditate, din cauza zgomotului mult peste limita admisa care ii agreseaza zilnic.
Nivelul admis de decibeli, ziua, in exterior, este de 50, iar noaptea de 40, precizeaza specialistii. Un "simplu" claxon prelungit sau ridicarea vocii "agreseaza" auzul cu 70 de decibeli. Daca la in intersectie claxoneaza trei masini, doi soferi tipa unul la altul, iar un la treilea asculta muzica la maximum, nivelul decibelilor este de doua ori mai mare decat limita admisa, au exemplificat acestia. in casa, ziua, nivelul admis de decibeli este de 35, iar noaptea, de 25. Muzica data la maximum in casa sau numai in casti poate provoca instantaneu surditate.
Realizarea hartilor de zgomot ar trebui urmate, potrivit legii, de masuri de reducere a poluarii fonice, ce ar putea intra in vigoare incepand de anul viitor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro