Cehia, cea mai atractiva destinatie pentru investii, Bulgaria in coada!

1 august 2008

Cehia este cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii, dintre noile state membre ale Uniunii Europene, fiind urmată de Slovenia şi Slovacia, potrivit unui sondaj anual realizat în rândul companiilor germane, a anunţat Camera pentru Industrie şi Comerţ Germano-Ungară, citată de Reuters. Sondajul, la care au participat 800 de companii, arată că majoritatea acestora intenţionează să-şi mărească investiţiile străine directe în mai multe state din Europa Centrală şi de Est, în pofida creşterii costurilor salariale şi a încetinirii ritmului de dezvoltare.
           

Bulgaria este cea mai puţin atractivă destinaţie pentru investiţii, în rândul noilor state membre UE, conform sondajului.
           

Germania este unul dintre cei mai mari investitori în Europa Centrală şi de Est, cu care realizează 16% din comerţul exterior.
           

"Polonia a înregistrat cea mai mare îmbunătăţire, urcând de pe poziţia a zecea pe poziţia a cincea", se arată într-un comunicat al Camerei pentru Industrie şi Comerţ Germano-Ungară.
          

În privinţa planurilor de investiţii ale companiilor în 2008, Polonia se află pe primul loc, 55% dintre acestea intenţionând să îşi majoreze cheltuielile în această ţară.
           

În Cehia, care a atras, până în prezent, cea mai mare parte a investiţiilor germane în regiune, numai 26% dintre companii vor să îşi mărească cheltuielile.
           

Ungaria a înregistrat la rândul ei un scor redus, de numai 28%, iar peste jumătate dintre repondenţi au spus că economia ţării se află într-o situaţie proastă.
          
Majoritatea companiilor au arătat că în 2007 s-au confruntat cu creşterea costurilor, iar tendinţa va continua în acest an.
           

Accelerarea inflaţiei în regiune, alimentată în mare parte de creşterea preţurilor materiilor prime şi de consumul intern, a dus la cereri de majorare a salariilor.
           

În Europa Occidentală, încetinirea creşterii economice şi cotaţia ridicată a monedelor au afectat exporturile.
          
 În Cehia, spre exemplu, Siemens intenţionează să concedieze circa 1.000 de angajaţi la o fabrică producătoare de vagoane, parţial ca urmare a costurilor salariale sporite.
          
 În Ungaria, salariile reale au scăzut în ultimii doi ani, ca urmare a modificării fiscalităţii, iar grupul Daimler intenţionează să investească 800 de milioane de euro şi să creeze 2.500 de locuri de muncă la o nouă fabrică Mercedes.
           

Companiile germane anticipează că salariile vor creşte în continuare, în special în Polonia, Slovacia şi Lituania, şi într-un ritm mai moderat în România, Serbia şi Cehia, se mai arată în comunicat.
           

Un factor important de risc pentru investiţii, pe lângă costurile salariale, este deficitul de forţă de muncă specializată, existent aproape în toate statele din regiune, cea mai gravă situaţie fiind, în acest an, în ţările baltice.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro