Ce sunt pastura si laptisorul de matca?

22 august 2020

Pastura si laptisorul de matca sunt, dupa cum putem intui, produse ale stupului. Cu toate acestea, fiecare produs al stupului este diferit, atat ca formare, cat si ca proprietati si mod de consum. Printre cele mai folosite produse apicole sunt, pastura si laptisorul de matca. Insa ce este fiecare dintre cele doua?

1.Pastura

Pastura este polen de albine fermentat si este cunoscuta si ca paine de albine. Totusi, fata de polen, pastura are o compozitie usor diferita, deoarece albinele adauga secretii de miere si alti compusi de la albine la acest polen depozitat pentru a face din acest produs o sursa de proteine ​​nutritive pentru stup. Albinele tind sa foloseasca aceasta paine de albine ca sursa de proteine, in special pentru oua si larve. 

Pastura este cunoscuta pentru faptul ca are o concentratie ridicata de proteine ​​si alte elemente nutritionale, ceea ce o face mai valoroasa pentru nutritionistii ce recomanda produse apicole. Totusi este greu de stiut sigur care este compozitia exacta a pasturei datorita atator factori. De fapt, acesta poate varia de la ora la ora in acelasi stup in functie de albinele muncitoare care aduna polenul. Desi nu exista o formula specifica, despre pastura, in general, se spune ca contine zaharuri simple, proteine, minerale si vitamine, acizi grasi si diverse alte componente.

Aceasta diversitate, la fel ca berea si alte alimente fermentate pe care le consuma oamenii, poate avea o varietate imensa de arome si calitati nutritive in timp. Albinele proceseaza si amplifica valoarea nutritiva a polenului printr-un proces de fermentare propriu. In plus fata de conservare, procesul de fermentare a polenului, de asemenea, face ca nutrientii sai sa fie mai eficienti.

Unele proteine ​​sunt defalcate in aminoacizi, amidonurile sunt metabolizate in zaharuri simple si vitaminele devin mai biodisponibile. In acest sens, pastura are un aport si mai mare pentru sanatate decat polenul de albine proaspat. Albinele isi vor folosi capul pentru a impacheta straturi de polen, amestecate cu miere pana cand sunt aproape pline. Fagurele va fi apoi sigilat cu un alt strat de miere, sub care fermenteaza aceasta paine de albine. Aceste lucruri ar trebui considerate o sursa nutritiva puternica.

2.Laptisor de matca

Laptisorul de matca este o substanta asemanatoare laptelui si este secretat de albine. Acesta ofera nutritie larvelor in curs de dezvoltare, precum si reginei. Laptisorul de matca este vandut pe scara larga ca supliment alimentar si utilizat in apiterapie (o forma de tratament alternativ care foloseste produse apicole, inclusiv polen de albine si venin).

 

Practicantii acestei terapii vor folosi adesea laptisorul de matca pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a ajuta la combaterea efectelor imbatranirii. Altii cred ca poate trata sau preveni o gama larga de boli si chiar poate promova fertilitatea. Laptisorul de matca este alcatuit in principal din apa, zahar, acizi grasi si mai multe proteine ​​unice, dintre care una se numeste prolactina.

Multe dintre beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca se bazeaza pe efectul prolactinei asupra larvelor in curs de dezvoltare. Atunci cand o albina regina moare, albinele muncitoare vor alimenta cantitati mari de laptisor de matca unei larve feminine selectate, si astfel se modifica ADN-ul insectei si o va transforma intr-o regina.

Se considera ca proteinele acestuia, impreuna cu mai multi antioxidanti si compusi antibacterieni pot oferi beneficii pentru sanatate. Printre unele dintre afectiunile care beneficiaza de pe urma laptisorului de matca sunt: astm, ateroscleroza, diabet, oboseala, febra fanului, colesterol ridicat, inflamatii, afectiuni ale rinichilor, pancreatita etc. Laptisorul de matca poate incetini chiar procesul de imbatranire prin eliminarea radicalilor liberi sau combaterea infectiilor prin intarirea sistemului imunitar.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro