Proprietarii companiilor care intră în procedura de insolvenţă renunţă din inerţie la angajaţi, considerând că aceasta este cea mai la îndemână metodă de a economisi repede nişte bani. În realitate, pun în pericol aplicarea planului de reorganizare a companiei care ar trebui să ajute la salvarea afacerii. “Pe parcursul anilor în care are loc reorganizarea, care sunt critici, angajaţii dispar: fie sunt daţi afară, dar în grupuri mici, ca să nu se încadreze la concediere colectivă, fie pleacă singuri. Poate de aceea foarte puţine cazuri de insolvenţă reuşesc”, spune Mădălina Popescu, director general al Pluri Consultants România.
Odată intrată în procedura de insolvenţă, o companie intră sub protecţia tribunalului, dobânzile şi penalităţile îngheaţă, datoria nu mai poate creşte, iar angajaţii ar trebui să fie păstraţi în ideea salvării companiei.
“Un angajator trebuie să se gândească foarte bine ce strategie adoptă. Ştiu un caz care a fost respins de tribunal tocmai pentru că a dat afară sute de oameni şi, la cinci luni după, a apelat la această procedură”, explică Gheorghe Piperea, avocat specializat în proceduri de insolvenţă şi lichidări.
Angajatorul poate da afară oameni dacă are motive întemeiate, spre exemplu, închide o secţie nerentabilă. “Dacă există justificări, se pot face concedieri. Conform legislaţiei, angajaţii primesc trei salarii compensatorii”, spune Piperea. Şi angajaţii pot cere insolvenţa companiei. “Decât să aştepte ajutoare de la stat, sindicatele ar avea mai bine iniţiativă, ar cere insolvenţa pentru a ajuta la reorganizarea firmei”, explică avocatul.
Money.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro