Sint citeva reguli de baza ce trebuie respectate in timpul lucrului cu aerograful:
- CURATAREA aerografului. Aerograful trebuie mentinut intr-o strare de curatenie perfecta (sa-si vada caprarul mustetele in el!)
-DILUTIA VOPSELEI. Diluarea vopselei trebuie sa fie optima. Din pacate, pentru dilutie este greu de dat o reteta: raportul vopsea/diluant variind intre 70/30 si 30/70, functie de natura vopselei (email, acrilic, duco), viscozitatea vopselei, presiunea de lucru, natura suprafetei de vopsit (plastic, grund, vopsea lucioasa sau mata), distanta fata de suprafata de vopsit, temperatura ambianta, natura diluantului. Un raport 50/50 este cel mai adesea covenabil. Ca regula generala, vopseaua trebuie sa aiba consistenta laptelui. Cine are vopsea speciala pentru aerograf (gen Revell sau MM metalice, cele cu 14 in fata codului, isi poate face o parere).
-MANEVRARE. Pentru aerograful cu dubla actiune se respecta regula: se porneste aerul apoi vopseaua si se opreste intii vopseaua apoi aerul! Daca se procedeaza invers, la o noua actionare a trigerului, vopseaua acumulata pe duza va fi aruncata cu stropi. Pentru aerograful cu simpla actiune, lucrurile sint simple, totul se porneste/opreste cu o singura comanda.
Nu se apasa brusc pe clapeta trigerului!
-CALITATEA agregatului de presiune: camera de acumulare a aerului, filtru de ulei si apa, regulator de presiune cu manometre la intrare si iesire, presostat. Presiunea folosita la pulverizare depinde de natura vopselii, dilutie, marimea duzei, modul de lucru, tipul lucrarii, temperatura ambianta si variaza intre 0,8 si 2,5 bar.
-EXERCITIUL. Practica face mai mult decit o mie de sfaturi si/sau carti citite!
NU EXISTA AEROGRAF MINUNE. Poti comanda online un aerograf auto sau un kit aerograf la cel mai bun pret de la magazinul cu materiale si instrumente pentru pictura PictorShop. Este adevarat ca performantele aerografului depind intr-o oarecare masura de pret, dar cea mai mare contributie o are mina si ochiul celui ce-l foloseste.
Preludiu.
Obisnuirea cu aerograful si relatia cauza efect.
Pe o coala de hirtie alba, cu cerneala in rezervorul de alimentare al aerografului si o presiune de 0,8 - 1 bar, se pulverizeaza “vopseauaâ€, apasind mai tare sau mai incet pe
triger, de la distante variabile fata de suprafata de hirtie,
perpendicular sau cu o anumita inclinare fata de coala. Se vor urmari rezultatele. Se variaza presiunea in trepte, pornind de la 0,2 bar pina la 3 bar, urmarind rezultatele.
Mai multe detalii despre aerografe gasiti aici.
» Preluat de pe LivePr.ro - Ce reprezinta un aerograf si ce reguli trebuie ...
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro